Το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας (2)

      Συνέχεια από την ανάρτηση : Το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας (1)

          Στις αρχές του 5 ου αι. π.χ. το στάδιο έλαβε τη μορφή που έχει σήμερα και μετατοπίσθηκε 82 μέτρα ανατολικότερα και 7 μέτρα προς τα βόρεια, οπότε δημιουργήθηκαν τεχνητά πρανή για τους θεατές σε όλες τις πλευρές του. Στα μέσα του 4 ου αι. π.χ. κατασκευάστηκε η στοά της Ηχούς, οπότε το στάδιο απομονώθηκε από την ιερή Άλτη καθώς οι αγώνες είχαν χάσει τον καθαρά θρησκευτικό τους χαρακτήρα και αποτελούσαν γεγονός περισσότερο αθλητικό και κοσμικό.  Διαβάστε περισσότερα “Το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας (2)”

Αγώνες πάλης στο Πύργο το 1931 μεταξύ Ηλείων και Αμερικανών παλαιστών.

         Στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου, το 1931, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αγώνες πάλης μεταξύ των Ηλείων αθλητών Βασιλείου Λεονταρίτη και Διαμαντή Γκολφίνου με αντιπάλους Αμερικανούς πρωταθλητές. Η αθλητική συνάντηση επρόκειτο να γίνει στο γήπεδο του “Ηρακλή” στο Πύργο. Τα δημοσιεύματα αυτά είναι τα παρακάτω: Διαβάστε περισσότερα “Αγώνες πάλης στο Πύργο το 1931 μεταξύ Ηλείων και Αμερικανών παλαιστών.”

Το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας (1)

         Το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται ανατολικά της Άλτης και ήταν ο χώρος όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αφιερωμένοι στο Δία, αλλά και τα Ηραία, αγώνες γυναικών προς τιμήν της Ήρας. Ο στίβος του σταδίου έχει 212,54 μέτρα μήκος και 28,5 μέτρα πλάτος, ενώ σε όλες τις πλευρές του υπάρχουν τεχνητά πρανή για τους θεατές. Η απόσταση ανάμεσα στις λίθινες βαλβίδες είναι 192,27 μέτρα, δηλαδή ένα ολυμπιακό στάδιο. Στα τέλη του 3 ου αι. π.χ. κατασκευάσθηκε στη δυτική πλευρά του σταδίου η είσοδός του, η λεγόμενη Κρυπτή, μία λίθινη θολωτή στοά μήκους 32 μέτρων από την οποία έμπαιναν στο στάδιο οι ελλανοδίκες και οι αθλητές. Διαβάστε περισσότερα “Το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας (1)”

Ο Καϊάφας Ηλείας

         Η περιοχή του Καϊάφα Ηλείας ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ζαχάρως, καταλαμβάνει μια έκταση 5500 στρεμμάτων και αποτελείται από μια απέραντη αμμώδη παραλία, το πευκοδάσος της Στροφυλιάς, τη λίμνη και τα θερμά ιαματικά λουτρά που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Λαπίθα. Ο συνδυασμός θάλασσας, δάσους, λίμνης και βουνού δημιουργεί ένα πανέμορφο τοπίο που καθηλώνει τους επισκέπτες.

Η παραλία του Καϊάφα.

Διαβάστε περισσότερα “Ο Καϊάφας Ηλείας”

Διαφημίσεις που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου το 1931 (1)

         Η παρούσα ανάρτηση περιέχει 18 διαφημίσεις που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα φύλλα της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου το έτος 1931. Οι διαφημίσεις αυτές μας δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και αναφέρονται στη πόλη του Πύργου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι διαφημιζόμενοι είναι οι παρακάτω:

Έμποροι: Φ. Καλλόπουλος, Γιώτα Διονυσοπούλου, Σπύρος Μαλεβίτης, Παρασκευάς Νεοφώτιστος, Δημήτριος Σοφιανόπουλος και Χρυσικόπουλος, Αδελφοί Αγγούρη, Θεόδωρος Πήττας.

Ιατροί: Τάκης Πετρόπουλος, Κων/νος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Ασημακόπουλος, Αντώνιος Πετραλιάς, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Σταθόπουλος.

Ο οδοντίατρος Θεόδωρος Νικολόπουλος , ο οινολόγος Λευτέρης Φιλιππάκης αλλά και διαφημίσεις για τα Λουτρά Καϊάφα, το ζαχαροπλαστείο Αίγλη και τους αγώνες πυγμαχίας και ελευθέρας πάλης.

Διαβάστε περισσότερα “Διαφημίσεις που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου το 1931 (1)”

Ο επιχειρηματίας του Πύργου Βασίλης Καραβασίλης

Στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου της 15-12-1931 υπάρχει το παρακάτω πρωτοσέλιδο δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα “Ο επιχειρηματίας του Πύργου Βασίλης Καραβασίλης”

Η οικογένεια του Νικολάου Κακούρη

Στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου της 27-6-1931 υπάρχει το παρακάτω πρωτοσέλιδο δημοσίευμα. 

Διαβάστε περισσότερα “Η οικογένεια του Νικολάου Κακούρη”