Το εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία (2)

         Συνέχεια από την ανάρτηση : Το εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία (1)

         Μεταξύ του 435 και 451 μ.χ. πάνω στα θεμέλια του εργαστηρίου του Φειδία κτίστηκε η παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία . Ήταν τρίκλιτη με ξύλινη στέγη και το ιερό της βρίσκεται εκεί που ήταν η είσοδος του εργαστηρίου. Το ιερό χωριζόταν από το σηκό με μαρμάρινα χαμηλά θωράκια τα οποία διατηρούνται στη θέση τους μέχρι σήμερα. Οι τοίχοι ήταν κτισμένοι με τούβλα και το δάπεδο ήταν στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες , οι οποίες αφαιρέθηκαν κατά την ανασκαφή για να μελετηθεί το παλαιότερο δάπεδο του εργαστηρίου. Η είσοδος της εκκλησίας είναι στη νότια πλευρά του νάρθηκα. Στο νάρθηκα βρέθηκαν και επιγραφές που μας δίδουν πληροφορίες για τη μαρμαρόστρωση του δαπέδου αλλά και στοιχεία για τα επαγγέλματα της εποχής. Η βασιλική της Ολυμπίας είναι η αρχαιότερη παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ηλείας και καταστράφηκε από το σεισμό του 551 μ.χ. Το μνημείο καθαρίστηκε το 1829 από τα μέλη της γαλλικής αποστολής , την επονομαζόμενη “επιστημονική αποστολή του Μοριά”. Από τότε υπήρχε η πεποίθηση ότι εκεί βρισκόταν και το εργαστήριο του Φειδία , η αποκάλυψη και η μελέτη του όμως ολοκληρώθηκε με τις γερμανικές ανασκαφές της δεκαετίας του 1950. Διαβάστε περισσότερα “Το εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία (2)”

Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (71)

foto-1
Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας
foto-2
Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Χορός με μουσική από το τζουκ μποξ που υπήρχε στο καφενείο του Γεωργίου Ροζή. Από αριστερά οι αείμνηστοι : Κων/νος Παπαδημακόπουλος , Αθανάσιος Παπαδημακόπουλος , Γεώργιος Ζαχιώτης , Αναστάσιος Λάγαρης.
foto-3
Στη παραλία του Κατακόλου , στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από αριστερά : Γιώργος Ντοάς , Γιάννης Καλομοίρης , Ανδρέας Ζαχιώτης , Κώστας Ζαχιώτης.
foto-4
Στο πανηγύρι της Βροχίτσας , το 1957. Από αριστερά : Χρήστος Χιώνης , Έλλη Χιώνη , Ευγενία Χιώνη , Κική Ζαχιώτη , Κώστας Ζαχιώτης , Γιώργης Ζαχιώτης.

Φωτογραφίες από την Ηλεία (70)

foto-1
Η μαρίνα του Κατακόλου.
foto-2
Η παραλία του Λεβεντοχωρίου Ηλείας.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Κορμός του αυτοκράτορα Αυγούστου στο τύπο του Δία , από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε στην Άλτη , στο Μητρώο και χρονολογείται στο 1 ο αι. π.χ.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Πυξίδα , Ελληνιστικής εποχής.
foto-5
Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Μαρμάρινο ανδρικό άγαλμα , πιθανόν του Ερμή. Προέρχεται από την Ολυμπία και χρονολογείται στο 1 ο αι. μ.χ. Ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Αττική μελανόμορφη λήκυθος. Βρέθηκε στο Χάβαρι Ηλείας και χρονολογείται στις αρχές του 5 ου αι. π.χ.
foto-7
Άποψη της Κουρούτας.
foto-8
Η παραλία της Αγίας Μαρίνας στα Δουναίικα Ηλείας. Στο βάθος διακρίνεται ο Αίνος , το βουνό της Κεφαλονιάς και δεξιά φαίνεται το Ακρωτήριο Χελωνάτα της Ηλείας και ο λόφος στη κορυφή του οποίου είναι κτισμένο το φράγκικο κάστρο Χλεμούτσι.

Το εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία (1)

         Το εργαστήριο του Φειδία στην Ολυμπία βρίσκεται έξω από την Άλτη , απέναντι από τη δυτική πλευρά του ναού του Δία. Οικοδομήθηκε με κογχυλιάτη λίθο και είχε περίπου τις ίδιες διαστάσεις με το σηκό του ναού του Δία. Έχει προσανατολισμό Α-Δ , με ορθογώνια στενόμακρη κάτοψη , η είσοδός του βρισκόταν στην ανατολική στενή πλευρά και ήταν το δεύτερο υψηλότερο κτήριο μετά από το ναό του Δία. Το εσωτερικό του χωριζόταν σε τρία κλίτη από δύο σειρές κιόνων, και η στέγη του ήταν ξύλινη , καλυμμένη με πήλινη κεράμωση κορινθιακού τύπου. Από τα ευρήματα της ανασκαφής προκύπτει ότι η στέγη διέθετε και μια περίτεχνη σίμη. Εδώ ο μεγάλος γλύπτης της αρχαιότητας Φειδίας φιλοτέχνησε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία , το οποίο ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο Φειδίας ήλθε στην Ολυμπία μετά τα έργα του στην ακρόπολη της Αθήνας. Από τα διάφορα ευρήματα , το μνημείο χρονολογείται με ακρίβεια στη περίοδο 430 – 420 π.χ. Διαβάστε περισσότερα “Το εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία (1)”

Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (69)

         

foto-1
Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας.
foto-2
Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας , στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Από αριστερά : Διονύσης Ζαχιώτης . Κώστας Ζαχιώτης , Γιάννης Π. Ζαχιώτης , Γιάννης Χ. Ζαχιώτης και ο μικρός Γιάννης Σκουλίδας.
foto-3
Τρεις Ρωμεσαίοι στη Κέρκυρα , το 1948. Από αριστερά οι αείμνηστοι : Φίλιππος Ζαχιώτης , Δημήτριος Σπυρόπουλος , Γεώργιος Ζαχιώτης.
foto-4
Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στο καφενείο του Γεωργίου Ροζή , στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από αριστερά : Διονύσιος Δημόπουλος , Αναστάσιος Λάγαρης , Γεώργιος Ζαχιώτης , Κων/νος Δαραμούσκας , Κων/νος Παπαδημακόπουλος , Φίλιππος Φιλιππόπουλος , Διονύσιος Φιλιππόπουλος , Αθανάσιος Παπαδημακόπουλος , Δημήτριος Κωνσταντόπουλος , Χρήστος Χιώνης , Γιώργος Τσαπόγας , Λούης Σπηλιωτόπουλος.

Φωτογραφίες από την Ηλεία (68)

          

foto-1

Άποψη του Κατακόλου.

foto-2
Άποψη της Ανδρίτσαινας.

Για να δείτε την ανάρτηση για την Ανδρίτσαινα πατήστε  εδώ.

foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινη φιάλη με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Άγαλμα επιφανούς ηλείας. Φέρει την επιγραφή : “ΕΛΕΥΣΕΙΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΠΟΙΕΙ”. Χρονολογείται στο Β’ μισό του 1 ου αι. μ.χ.
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Η επιγραφή “ΕΛΕΥΣΕΙΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΠΟΙΕΙ” στο άγαλμα της επιφανούς ηλείας που χρονολογείται στο Β΄ μισό του 1 ου αι. μ.χ.
foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Πήλινο γυναικείο προσωπείο. Χρονολογείται στο 4 ο αι. π.χ.

Για να δείτε την ανάρτηση για την Αρχαία Ήλιδα πατήστε  εδώ.

foto-7
Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Μαρμάρινη ενεπίγραφη βάση του ανδριάντα του Αθηναίου Καλλία , νικητή στο παγκράτιο. Προέρχεται από την Ολυμπία και χρονολογείται στο 472 π.χ. περίπου. Είναι έργο του Μίκωνος του Αθηναίου και ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
foto-8
Το κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας.
foto-9
Το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στο Πύργο.

Η Αρχαία Ήλιδα (4)

                Συνέχεια από την ανάρτηση : Η Αρχαία Ήλιδα (3)

         Το 219-8 π.χ. ο Φίλιππος Ε’ της Μακεδονίας έρχεται σε βοήθεια των Αχαιών , εισβάλλει στην Ήλιδα και προξενεί μεγάλες καταστροφές. Το 217 π.χ. οι Ηλείοι αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν και τα σύνορά τους περιορίζονται και πάλι στη Κοίλη Ήλιδα , τη Πισάτιδα και την Ακρώρεια , εκτός του Λασιώνα. Το 212 π.χ. οι Ηλείοι συμμαχούν με τους Αιτωλούς και τους Ρωμαίους. Τα επόμενα χρόνια έχουμε πολεμικές συρράξεις μεταξύ των συμμάχων από τη μια μεριά και των Αχαιών και Μακεδόνων από την άλλη. Το 209 π.χ. ο Φίλιππος Ε’ με τους Αχαιούς λεηλατεί και πάλι την Ηλεία αλλά η άφιξη ισχυρής ρωμαϊκής δύναμης και η εμφάνιση Ιλλυριών επιδρομέων στη Μακεδονία τον ανάγκασαν να επιστρέψει στη χώρα του. Λίγο αργότερα οι Ηλείοι και οι Αιτωλοί ηττήθηκαν στη Μεσσηνία από τους Αχαιούς και το 206 π.χ. συνάπτεται ειρήνη μεταξύ Αιτωλών , Αχαιών , Μακεδόνων και Ηλείων χωρίς να μπορέσει η Ηλεία να ανακτήσει τη Τριφυλία και τον Λασιώνα. Διαβάστε περισσότερα “Η Αρχαία Ήλιδα (4)”

Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (67)

foto-1
Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2008.
foto-2
Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στη Πλατανόβρυση , στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Από αριστερά : Θανάσης Καραγκούνης , Κώστας Β. Ζαχιώτης , Κώστας Γ. Ζαχιώτης , Ανδρέας Ζαχιώτης , Γιώργος Ντοάς , Χρήστος Ντοάς.
foto-3
Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στα μέσα της δεκαετίας του 1960 : Νίκος Παρασκευόπουλος , Κώστας Ζαχιώτης , Διονύσης Ζαχιώτης , Ελένη Παυλοπούλου.
foto-4
Πανηγύρι στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στις αρχές της δεκαετίας του 1960 , στο καφενείο του Γεωργίου Ροζή. Από αριστερά οι αείμνηστοι : Γεώργιος Τσαγκοδημητρόπουλος , Γεώργιος Ζαχιώτης , Αναστάσιος Λάγαρης , Νικόλαος Σπηλιωτόπουλος.

Φωτογραφίες από την Ηλεία (66)

foto-1
Η λίμνη του φράγματος Πηνειού στην Ηλεία.
foto-2
Η Ιερά Μονή Σεπετού , στην Ηλεία. Είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε το 12 ο αι. μ.χ. Είναι κτισμένη σε απόκρημνο βράχο πάνω ακριβώς από το Τρίτωνα ποταμό , παραπόταμο του Αλφειού. Βρίσκεται ανατολικά της Καλλιθέας (Ζάχα) , κοντά στο χωριό Αλίφειρα , του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Στις 23 Αυγούστου 1915 , την ημέρα που πανηγύριζε η μονή , εκδηλώθηκε πυρκαγιά που αποτέφρωσε το ναό και πολλά κειμήλια. Σώθηκε η εικόνα της Παναγίας της Σεπετιώτισσας , έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αργότερα η μονή ανακαινίστηκε και έλαβε τη σημερινή της μορφή. Σήμερα η μονή είναι γυναικεία και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Κεφαλή Σφίγγας από ακρωτήριο του θησαυρού των Γελώων. Πιθανόν προέρχεται από εργαστήριο της Μεγάλης Ελλάδας και χρονολογείται στο Β’ μισό του 6 ου αι. π.χ.
foto-4
Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Χάλκινο αγαλματίδιο ήρωα. Βρέθηκε στο στάδιο της Ολυμπίας και χρονολογείται στο 480 – 470 π.χ. Ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα. Είναι αντικείμενο σχετικό με την οργάνωση της πόλης και χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή.
foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινος κρουνός. Βρέθηκε στο Φλόκα Ηλείας και ανήκε σε μνημειώδη κρήνη. Χρονολογείται στο Α’ μισό του 1 ου αι. π.χ.
foto-7
Ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πύργο. Είναι η παλαιότερη εκκλησία της πόλης , γοτθικού ρυθμού , και χτίστηκε γύρω στα 1834, Στο εσωτερικό της υπάρχουν αγιογραφίες του σπουδαίου Ζακυνθινού Ταμβάκη , ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της φιλοτεχνήθηκε το 1859 από τον Ηπειρώτη Γεώργιο Χριστοδούλου.
foto-8
Ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πύργο , με τα νεογοτθικά τόξα των παραθύρων και των κωδωνοστασίων.

Η Αρχαία Ήλιδα (3)

                     Συνέχεια από την ανάρτηση : Η Αρχαία Ήλιδα (2)

          Μετά το συνοικισμό το 471 π.χ , η Ήλιδα οργανώνεται σύμφωνα με το ονομαζόμενο “ιπποδάμειο” πολεοδομικό σύστημα. Υπήρχαν ευθύγραμμοι δρόμοι και κανονικά οικοδομικά τετράγωνα αλλά και διάφορες ανέσεις , όπως ύδρευση , αποχέτευση , καλός προσανατολισμός , προσβάσεις κ.ά. που εξασφάλιζαν ποιότητα ζωής. Έχουν αποκαλυφθεί τμήματα οδών της “ιπποδάμειας” χάραξης. Η οδός II με προσανατολισμό Β-Ν , στο βόρειο άκρο της οποίας βρίσκεται η δυτική όψη των κτηρίων του ΝΔ τμήματος της Αγοράς. Η οδός αυτή συνδέει την κύρια νότια είσοδο της πόλης με την αγορά και τα γυμνάσια και έχουν αποκαλυφθεί συνολικά 200 μ. Υπάρχουν δύο άλλες οδοί η I και η III με προσανατολισμό Δ-Α που είναι κάθετες στην οδό II. Από τη III έχουν αποκαλυφθεί 50 μ. Ο αρχαιότερος οδικός άξονας του χώρου με κατεύθυνση ΝΔ-ΒΑ διασχίζει λοξά τον ορθογώνιο πολεοδομικό σχεδιασμό , ενώ διασταυρώνεται με τις οδούς II και III στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Τμήμα μήκους περίπου 100 μ. του άξονα αυτού και μικρά τμήματα τριών ακόμη οδών με κατεύθυνση Α-Δ έχουν εντοπιστεί αλλά δεν είναι σήμερα ορατά. Διαβάστε περισσότερα “Η Αρχαία Ήλιδα (3)”