Ο επιχειρηματίας του Πύργου Βασίλης Καραβασίλης

Στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου της 15-12-1931 υπάρχει το παρακάτω πρωτοσέλιδο δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα “Ο επιχειρηματίας του Πύργου Βασίλης Καραβασίλης”

Η οικογένεια του Νικολάου Κακούρη

Στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου της 27-6-1931 υπάρχει το παρακάτω πρωτοσέλιδο δημοσίευμα. 

Διαβάστε περισσότερα “Η οικογένεια του Νικολάου Κακούρη”

Ο φάρος του Κατακόλου

        Ο φάρος του Κατακόλου κατασκευάστηκε το 1865 και είναι γαλλικής προέλευσης. Ο πέτρινος πύργος , που έχει ύψος 9 μέτρα , είναι εξωτερικά τετράγωνος και εσωτερικά κυκλικός με διάμετρο 2 μέτρα. Στο εσωτερικό του πυργίσκου υπάρχει ο μηχανισμός του φάρου , ενώ στη κορυφή του βρίσκεται ο θάλαμος με το κάτοπτρο. Η εμβέλειά του χαρακτηρίζεται μικρή και φτάνει τα 18 με 19 ναυτικά μίλια.

Διαβάστε περισσότερα “Ο φάρος του Κατακόλου”

Τα εθνικά γεννήματα της επαρχίας Πύργου του έτους 1822

         Στις 15 Φεβρουαρίου 1823 , ο Σταμάτης Ψαρούλης υπέγραψε στη Τρίπολη ένα λογαριασμό που αναφέρεται στα εθνικά γεννήματα (δημητριακά) της επαρχίας Πύργου , για το έτος 1822 , σύμφωνα με το κατάστιχο του επιστάτη Κωνσταντίνου Παπαζαφειρόπουλου. Στο λογαριασμό αυτό εμφανίζεται η ποσότητα από αραποσίτι (καλαμπόκι) , κριθάρι , βρώμη και σίκαλη που συγκεντρώθηκε από τα χωριά της επαρχίας και συγκεκριμένα από Αγουλινίτσα , Κολίρι , Λαμπέτι , Αγ. Γεώργιο , Τζόγια , Μυρτιά , Σκαφιδιά , Αγ. Ιωάννη , Σκουροχώρι , και τη πόλη του Πύργου. Η συνολική ποσότητα ανερχόταν σε 3.615 βατσέλια ή 301,25 μόδια , δεδομένου ότι το μόδι ισοδυναμούσε με 12 βατσέλια. Στα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας της Βουλής υπάρχει ο λογαριασμός του Σταμάτη Ψαρούλη και είναι ο παρακάτω : Διαβάστε περισσότερα “Τα εθνικά γεννήματα της επαρχίας Πύργου του έτους 1822”

Η Ανδρίτσαινα Ηλείας

         Η Ανδρίτσαινα ανήκει στο νομό Ηλείας και είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους , σε υψόμετρο 750 μέτρων περίπου. Το χωριό είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων , ενώ με το σχέδιο “Καποδίστριας” και μέχρι το 2010 ήταν η έδρα του Δήμου Ανδρίτσαινας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 789 κατοίκους. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι για τη προέλευση της ονομασίας της. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το όνομά της προέρχεται από κάποιον Κρητικό που ονομαζόταν Ανδρίκος Μουρμούρης και ο οποίος αναζήτησε κρησφύγετο στη συγκεκριμένη περιοχή , όπου έκτισε ένα πανδοχείο. Όταν πέθανε ο Ανδρίκος , η χήρα του η Ανδρίκαινα διατήρησε το πανδοχείο και έγινε γνωστό ως “Το χάνι της Ανδρίτσαινας” , σύμφωνα με την κρητική και ντόπια προφορά. Στη συνέχεια δόθηκε η ονομασία Ανδρίτσαινα και στον οικισμό που δημιουργήθηκε γύρω από το χάνι. Διαβάστε περισσότερα “Η Ανδρίτσαινα Ηλείας”

Ο λοιμός της αρχαίας Αθήνας και η πανδημία του κορωνοϊού

         Στις αρχές του καλοκαιριού του 430 π.χ. , στο δεύτερο δηλαδή έτος του πελοποννησιακού πολέμου , οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους , υπό την αρχηγία του βασιλιά των Λακεδαιμονίων Αρχιδάμου , εισέβαλαν στην Αττική και άρχισαν να ερημώνουν τη γη. Μετά από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο λοιμός , ο οποίος προηγουμένως είχε εμφανιστεί στη Λήμνο και σε άλλα μέρη. Κατά τον ιστορικό Θουκυδίδη , η νόσος ξεκίνησε από την Αιθιοπία , έπειτα κτύπησε την Αίγυπτο και τη Λιβύη και επεκτάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της περσικής αυτοκρατορίας. Η νόσος προσέβαλε στην αρχή το Πειραιά μετά όμως έφθασε στην Αθήνα. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο λοιμό και στη πανδημία του κορωνοϊού. Οι Αθηναίοι πίστευαν ότι οι Πελοποννήσιοι είχαν ρίξει δηλητήριο στα πηγάδια του Πειραιά γιατί εκεί δεν υπήρχαν ακόμη κρήνες. Τέτοιου είδους συνωμοσιολογίες , που σχετίζονται με τη πανδημία του κορωνοϊού , υπάρχουν και σήμερα. Σύμφωνα λοιπόν με μία τέτοια θεωρία συνωμοσίας , ο ιός είναι ένα κατασκεύασμα κάποιου εργαστηρίου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό όπλο , για να εξοντωθεί κάποιος μελλοντικός εχθρός , αλλά ξέφυγε τυχαία στο περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα “Ο λοιμός της αρχαίας Αθήνας και η πανδημία του κορωνοϊού”

Το χωριό Μεσολογγάκι Ηλείας το 1830

         Στις 20 Ιουνίου 1830 ο πολίτης Γ. Μαυρογένης υπέβαλε μία αίτηση προς τον έκτακτο επίτροπο Ήλιδας για την ενοικίαση ή ακόμη και την αγορά ακαλλιέργητης έκτασης του χωρίου Μεσολογγάκι που ανήκε στην επαρχία Γαστούνης. Στο χωριό αυτό επί τουρκοκρατίας κατοικούσαν περίπου 30 οικογένειες αλλά πυρπολήθηκε , ερημώθηκε , η γη του έμεινε ακαλλιέργητη και ελάχιστοι ήσαν οι κάτοικοι ή αυτοί που πήγαιναν από άλλα χωριά για να την καλλιεργήσουν. Ο Μαυρογένης ζητούσε να πληρώνει μικρό ενοίκιο για τα πρώτα χρόνια , αλλά και να προτιμηθεί στη περίπτωση πώλησης των εθνικών αυτών γαιών. Την αίτηση του Γ. Μαυρογένη βρήκαμε στα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας της βουλής και είναι η παρακάτω. Διαβάστε περισσότερα “Το χωριό Μεσολογγάκι Ηλείας το 1830”

Το ημερολόγιο του πολιτιστικού συλλόγου για το 2020

foto-1

        Ο πολιτιστικός σύλλογος του Αμπελώνα Ηλείας κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2020 και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη διάθεσή του θα δοθούν για την ανακατασκευή του ιερού ναού Αγίου Βλασίου που βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού.

        Το 1700 έγινε από τους βενετούς η απογραφή Γκριμάνι. Ο επίσκοπος Ωλένης, στα πλαίσια της απογραφής αυτής, έστειλε στους βενετούς μία κατάσταση με όλες τις εκκλησίες της επισκοπής του. Από αυτή τη κατάσταση φαίνεται ότι η μοναδική εκκλησία που υπήρχε στο χωριό Ρώμεσι (Αμπελώνα) ήταν αυτή του Αγίου Βλασίου. Δεν γνωρίζουμε όμως αν η εκκλησία που αναφέρεται στην απογραφή του 1700 είναι αυτή που υπάρχει σήμερα ή κάποια άλλη που βρισκόταν στην ίδια ή σε άλλη θέση του χωριού. Για να δείτε την ανάρτηση “Ο Αμπελώνας (Ρώμεσι) Ηλείας το 1700” πατήστε εδώ

Αίτηση του Πανάγου Ζαριφόπουλου το 1823 , για τη μη δημοπράτηση των κτημάτων που είχε αγοράσει από οθωμανούς

 

        Στις 19 Ιουνίου 1823 , ο Πανάγος Ζαριφόπουλος απέστειλε μία αίτηση στην Υπέρτατη Διοίκηση με την οποία ζητούσε να μην δημοπρατηθούν ως εθνικά τα κτήματα που είχε αγοράσει από Οθωμανούς της επαρχίας Φαναρίου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δώδεκα χρόνια πριν από την επανάσταση του 1821 είχε αγοράσει μαζί με κάποιον Αγαρηνό, που ονομαζόταν Μαχμούτης ,το χωριό Κουτρούλη. Ο Ζαριφόπουλος υποστηρίζει ότι αργότερα έδωσε στον τούρκο 9500 γρόσια και απέκτησε το μερίδιό του και ότι διαθέτει και τα σχετικά έγγραφα της αγοραπωλησίας. Ακόμη αναφέρει ότι αγόρασε από κάποιον Οθωμανό, που ονομαζόταν Χασάνης , χωράφια στο χωριό Τόγια δίδοντάς του 8500 γρόσια. Ο Ζαριφόπουλος επίσης υποστηρίζει ότι αγόρασε και το χωριό Παλαιοφάναρο από κάποιον τούρκο του Λάλα που ονομαζόταν Βεηζουλάς δίδοντάς του 9000 γρόσια. Αναφέρει ότι για όλα αυτά διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 1821 αλλά δεν μπόρεσε να κατέβει στη περιοχή για να δείξει ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Άρχισε ο αγώνας , έφυγαν οι τούρκοι από τη περιοχή και κλείστηκαν στο κάστρο της Καρύταινας. Μαθαίνοντας ο Ζαριφόπουλος ότι τα ελληνικά στρατεύματα διαλύθηκαν όταν τουρκικές δυνάμεις έφθασαν προς βοήθεια των πολιορκούμενων και φοβούμενος μήπως επιστρέψουν οι τούρκοι φαναρίτες στη περιοχή , μετέβη στη Καλαμάτα προκειμένου η οικογένειά του να είναι ασφαλής. Επιστρέφοντας όμως αργότερα  στο μέρος που βρίσκονται τα κτήματά του, είδε τους χωρικούς να είναι εξαγριωμένοι και να έχουν καταπατήσει τη περιουσία του. Διαβάστε περισσότερα “Αίτηση του Πανάγου Ζαριφόπουλου το 1823 , για τη μη δημοπράτηση των κτημάτων που είχε αγοράσει από οθωμανούς”

Ο Αμπελώνας (Ρώμεσι) στο κτηματολόγιο

 

foto-1a
Αμπελώνας (Ρώμεσι)

Άρχισε στις 28-1-2019 η υποβολή, στο Γραφείο Κτηματογράφησης Πύργου, των δηλώσεων του νόμου 2308/1995. Όσοι λοιπόν έχουν δικαίωμα σε ακίνητο που βρίσκεται στον Αμπελώνα πρέπει να υποβάλουν δήλωση του δικαιώματός  τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Παρακάτω δίδουμε ορισμένες πληροφορίες για το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης: Διαβάστε περισσότερα “Ο Αμπελώνας (Ρώμεσι) στο κτηματολόγιο”