Ο Καϊάφας Ηλείας

         Η περιοχή του Καϊάφα Ηλείας ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ζαχάρως, καταλαμβάνει μια έκταση 5500 στρεμμάτων και αποτελείται από μια απέραντη αμμώδη παραλία, το πευκοδάσος της Στροφυλιάς, τη λίμνη και τα θερμά ιαματικά λουτρά που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Λαπίθα. Ο συνδυασμός θάλασσας, δάσους, λίμνης και βουνού δημιουργεί ένα πανέμορφο τοπίο που καθηλώνει τους επισκέπτες.

Η παραλία του Καϊάφα.

Διαβάστε περισσότερα “Ο Καϊάφας Ηλείας”

Τρεις φωτογραφίες από το Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου (84)

Παρέλαση των μαθητών του Γυμνασίου Αρρένων Πύργου τη σχολική χρονιά 1964-65. Σημαιοφόρος είναι ο αείμνηστος Αθανάσιος Λιακόπουλος , καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Αθανάσιος Λιακόπουλος γεννήθηκε το 1947 στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας και έφυγε στα 53 του χρόνια , αφήνοντας ένα σπάνιο έργο.

Διαβάστε περισσότερα “Τρεις φωτογραφίες από το Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου (84)”

Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (81)

Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) σε αεροφωτογραφία του 1958. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το παλαιό Δημοτικό Σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα “Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (81)”

Φωτογραφίες από την Ηλεία (80)

Ο κεντρικός πεζόδρομος του Πύργου.
Ο Αλφειός ποταμός.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα του αυτοκράτορα Βεσπασιανού με στολή Ρωμαίου στρατηγού που φέρει ανάγλυφες παραστάσεις. Βρέθηκε στο Μητρώο και χρονολογείται στο 1 ο αι. μ.χ.
Αρχαία Ολυμπία – Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Μελανόμορφος σκύφος από τη Θήβα με παράσταση αγώνα δύο δρομέων. Χρονολογείται μεταξύ 540 και 520 π.χ. Δόθηκε ως έπαθλο στο Σπύρο Λούη , που ήταν ο νικητής του Μαραθωνίου δρόμου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 2019 από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Munster της Γερμανίας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Ψευδόστομος τρίωτος αμφορίσκος. Βρέθηκε στην Αγία Τριάδα (Μπουκοβίνα) και χρονολογείται στο 12 ο – 11 ο αι. π.χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Δίσκος αγώνων , βάρους 4,35 κιλών. Σύμφωνα με την επιγραφή ανήκε στο Φιλόνεικο. Χρονολογείται στο 2 ο αι. μ.χ.
Το χωριό Κάτω Σαμικό όπως φαίνεται από τη κορυφή του λόφου “Ελληνικό ¨, όπου βρίσκεται η ακρόπολη της Αρχαίας Σαμίας.
Χελώνα από τη περιοχή του Κάτω Σαμικού Ηλείας.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού Ηλείας (2)

      

Συνέχεια από την ανάρτηση : Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού Ηλείας (1)

          Το σημαντικότερο ιερό στη περιοχή του Σαμικού ήταν ένα άλσος προς τιμήν του Ποσειδώνα. Ο Στράβων αναφέρει : “Ακολουθεί άλλος ποταμός , ο Χαλκίς , και μία κρήνη , οι Κρουνοί , και οικισμός Χαλκίς και μετά το Σαμικό , όπου το ιερό του Σαμίου Ποσειδώνα που είναι φημισμένο. Υπάρχει και άλσος γεμάτο αγριελιές. Το φροντίζουν οι Μακίστιοι. Αυτοί ανακοίνωναν και την εκεχειρία που έλεγαν “Σάμιον”. Όλοι οι Τριφύλιοι συμβάλλουν στη συντήρηση του ιερού. Το Ποσείδιο είναι ιερό δάσος κοντά στη θάλασσα. Πάνω του είναι ψηλός λόφος , ακόμη πιο μπροστά από αυτό το Σαμικό , που επάνω του είναι η Σάμος. Έτσι δεν φαίνεται από τη θάλασσα και υπάρχει πεδιάδα εδώ που λέγεται Σαμική. Κι από εδώ βγαίνει απόδειξη ότι υπήρξε κάποτε πόλη Σάμος”. Διαβάστε περισσότερα “Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού Ηλείας (2)”

Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (79)

Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας.
Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) σε αεροφωτογραφία του 1958. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Δημοτικό Σχολείο.

 

Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) σε αεροφωτογραφία του 1958.

 

Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Αμπελώνα (Ρώμεσι) και Κουζουλίου σε εκδρομή στη Ζάκυνθο , το 1965. Δεξιά διακρίνεται ο αείμνηστος συγχωριανός μας Χρήστος Σπυρόπουλος , δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα και αριστερά ο Σπυρίδων Γιαννόπουλος , δάσκαλος του Κουζουλίου.

Φωτογραφίες από την Ηλεία (78)

Το δημαρχείο του Πύργου στη κεντρική πλατεία της πόλης.
Χάλκινος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Πύργο.
Άποψη του Κατακόλου.
Η κορυφή του όρους Λαπίθα , όπως φαίνεται από τη περιοχή της Νέας Σκιλλουντίας.
Η λίμνη του Καϊάφα.
Άποψη της Κρέστενας.
Άποψη της Ανδρίτσαινας.

Για να δείτε πληροφορίες για την Ανδρίτσαινα , πατήστε εδώ.

Μια ευχάριστη έκπληξη στη περιοχή των ιαματικών λουτρών Καϊάφα.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού Ηλείας (1)

         Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού βρίσκεται 22 χλμ νότια – νοτιοανατολικά του Πύργου και εκτείνεται στα βόρεια της λίμνης Καϊάφα. Αποτελείται από την ακρόπολη των κλασσικών – ελληνιστικών χρόνων που καταλαμβάνει τη κορυφή του λόφου “Ελληνικό” που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Λαπίθα , και τη προϊστορική ακρόπολη και το προϊστορικό νεκροταφείο που υπάρχουν στη θέση Κλειδί , ανάμεσα στις δυτικές απολήξεις του όρους Λαπίθα και το Ιόνιο πέλαγος. Η ακρόπολη των ιστορικών χρόνων ανήκε πιθανόν σε πόλη με το όνομα Σαμία ή Σαμικό ή Σάμος , ενώ η προϊστορική ακρόπολη ανήκε ενδεχομένως στην ομηρική Αρήνη. Η θέση της ακρόπολης των ιστορικών χρόνων ήταν στρατηγική γιατί έλεγχε στην αρχαιότητα το στενό παραθαλάσσιο πέρασμα που οδηγούσε από την Ηλεία προς τη Τριφυλία και τη Μεσσηνία , ενώ γειτνίαζε και με τις εύφορες κοιλάδες που βρίσκονται βόρεια και βορειοανατολικά. Διαβάστε περισσότερα “Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού Ηλείας (1)”