Αναφορά των κατοίκων του Πύργου προς την Υπέρτατη Διοίκηση το έτος 1823

         Στις 16 Ιουνίου 1823 , κάτοικοι του Πύργου έστειλαν μία αναφορά στην Υπέρτατη Διοίκηση , λίγες ημέρες μετά από την αποστολή της επιστολής τους που είχε αποδέκτη το βουλευτή Λύσανδρο Βιλαέτη. (Για να δείτε τη σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ). Με την αναφορά αυτή οι κάτοικοι ζητούσαν να δοθεί ο μουκατάς (είσπραξη των φόρων) στην επαρχία του Πύργου και όχι στους Χριστόδουλο Άχολο και Αλέξιο Μοσχούλα. Έστειλαν λοιπόν οι κάτοικοι τους δύο εκπροσώπους των ιερείς , προκειμένου να ενημερώσουν το βουλευτή τους. Μετά όμως από τρεις ημέρες εμφανίστηκαν οι δύο ενοικιαστές των φόρων , με μία διαταγή του Υπουργείου Εσωτερικών και ζητούσαν να τους αναγνωρίσουν ως αγοραστές. Οι κάτοικοι όμως διαμαρτυρήθηκαν στον έπαρχο και ζήτησαν από αυτόν να μην τους δεχθεί ως αγοραστές , μέχρι να επιστρέψουν οι δύο ιερείς. Ανέφεραν επίσης ότι ήλθαν άλλες δύο διαταγές από το Υπουργείο Εσωτερικών τις οποίες όμως αγνόησαν γιατί τις θεώρησαν άκυρες επειδή δεν εκδόθηκαν μετά από απόφαση του εκτελεστικού. Διαβάστε περισσότερα “Αναφορά των κατοίκων του Πύργου προς την Υπέρτατη Διοίκηση το έτος 1823”

Επιστολή κατοίκων της επαρχίας Πύργου με αποδέκτη το βουλευτή Λύσανδρο Βιλαέτη , το έτος 1823

         Στις 24 Μαΐου 1823 , κάτοικοι του Πύργου και κάτοικοι από τα χωριά της επαρχίας , Λαμπέτι , Κολίρι , Αγ. Γεώργιο , Αγουλινίτσα , Αγ. Ιωάννη , Τζόγια , Μυρτιά , Σκουροχώρι και Σκαφιδιά , έστειλαν μία επιστολή στο βουλευτή της επαρχίας Πύργου , Λύσανδρο Βιλαέτη , με την οποία του ζητούσαν να φροντίσει ώστε η Διοίκηση να δώσει στην επαρχία τον μουκατά (είσπραξη φόρων) γιατί με αυτό το τρόπο ωφελείται περισσότερο το έθνος. Την επιστολή την έστειλαν με τους πληρεξουσίους των ιερείς , Αναστάσιο Λιρή και Αθανάσιο Ταβλά. Ζητούσαν επίσης οι κάτοικοι , να ενημερώσει ο βουλευτής τη Διοίκηση ότι είναι ευχαριστημένοι από τον χιλίαρχο Πέτρο Μήτσου και ότι με αυτόν θα ήθελαν να εκστρατεύουν οι στρατιώτες και όχι με άλλον. Διαβάστε περισσότερα “Επιστολή κατοίκων της επαρχίας Πύργου με αποδέκτη το βουλευτή Λύσανδρο Βιλαέτη , το έτος 1823”

Μια ιστορία του 1823 για το χωριό Τζόγια Ηλείας

        Τον Ιούνιο του 1823, έγιναν εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή του Πύργου, γιατί οι κάτοικοι δεν αναγνώριζαν σαν ενοικιαστές των φόρων τον Χριστόδουλο Άχολο και τον Αλέξιο Μοσχούλα. Για να δείτε τη σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ. Στις 8 Ιουλίου 1823, οι Νικήτας και Δημήτριος Δικαίοι απέστειλαν μια επιστολή από τον Πύργο προς τον έπαρχο της επαρχίας, με την οποία τον ενημέρωναν ότι έστειλαν μερικούς στρατιώτες στο χωριό Τζόγια προκειμένου να ειδοποιήσουν τον Αναγνώστη Αριανά, που ήταν ένας εκ των πρωταιτίων των επεισοδίων, να παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές. Ενώ οι στρατιώτες κατευθύνονταν στον προορισμό τους , οι υιοί των Κρεστενιτών και τα αδέλφια του Αναστασίου Κωτούλα , συνοδευόμενοι από μερικούς χωρικούς , τους πυροβόλησαν και τους έφεραν πυροβολώντας μέχρι μέσα στον Πύργο. Δύο από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν αλλά δεν απάντησαν στους πυροβολισμούς υπακούοντας στις διαταγές που τους είχαν δοθεί. Οι Δικαίοι ενημέρωναν τον έπαρχο Πύργου ότι την επόμενη ημέρα θα εκτελούσαν τις διαταγές της διοίκησης και του ζητούσαν εάν ήταν και αυτός σύμφωνος, να ετοιμαστεί για να δράσουν όλοι μαζί, ενώ σε διαφορετική περίπτωση να τους ειδοποιήσει για την απόφασή του. Στα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας της βουλής βρήκαμε την εν λόγω επιστολή και είναι η παρακάτω :  Διαβάστε περισσότερα “Μια ιστορία του 1823 για το χωριό Τζόγια Ηλείας”

Ο στρατηγός Αποστόλης Κολοκοτρώνης στον Πύργο Ηλείας το 1824

       Στις 18 Οκτωβρίου 1824, στη συνέλευση του βουλευτικού προεδρεύοντος του Πανούτσου Νοταρά, ανεγνώσθησαν δύο αναφορές, μία των προκρίτων του Πύργου και μία του παραστάτη της επαρχίας Λυκούργου Κρεστενίτη. Σε αυτές αναφέρεται ότι ο Αποστόλης Κολοκοτρώνης κατακρατεί παράνομα έναν επαρχιακό πύργο στον οποίο κατοικεί κατά παράβαση των επιταγών της διοίκησης η οποία τον διόρισε για να υπηρετεί στο στρατόπεδο της Γαστούνης και όχι στη πόλη του Πύργου. Το Βουλευτικό Σώμα απεφάσισε να αποστείλει προβούλευμα στο Εκτελεστικό προκειμένου αυτό να διατάξει τον Αποστόλη Κολοκοτρώνη να φύγει από την επαρχία του Πύργου και να παραδώσει τον πύργο στον εκεί έπαρχο για να κατοικήσει. Διαβάστε περισσότερα “Ο στρατηγός Αποστόλης Κολοκοτρώνης στον Πύργο Ηλείας το 1824”

Δύο ντοκουμέντα του 1823 από τον Πύργο Ηλείας

       Τον Ιούνιο του 1823, ο πύργιος Δημήτριος Άχολος απέστειλε μία αναφορά στο Υπουργείο των Εσωτερικών με την οποία ανέφερε ότι άτομα των οικογενειών Κρεστενίτη και Κωτούλα αλλά και οι Πέτρος Μήτσου και Αναστάσιος Λιάπης , λεηλάτησαν τη περιουσία του , δολοφόνησαν τον πατέρα του και κρατούσαν ομήρους τον αδελφό του και άλλα μέλη της οικογενείας του. Ζητούσε από το υπουργείο να μεριμνήσει ώστε να σταλεί αστυνομική δύναμη προκειμένου να ελευθερώσει τους συγγενείς του που κινδύνευε η ζωή τους από τους ανωτέρω αναφερόμενους. Στα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας της Βουλής βρήκαμε την αναφορά του Δημητρίου Αχόλου την οποία δημοσιεύουμε. Διαβάστε περισσότερα “Δύο ντοκουμέντα του 1823 από τον Πύργο Ηλείας”

Μία ιστορία του 1823 από τον Πύργο Ηλείας

foto-a
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ηλείας.

       Στις 24 Ιουνίου 1823, οι επιστάτες και οι δημογέροντες της επαρχίας Πύργου απέστειλαν από το χωριό Τζόγια μία αναφορά κατά του Χριστοδούλου Αχόλου και του Αλεξίου Μοσχούλα που σχετίζεται με το ενοίκιο των εθνικών δικαιωμάτων και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη περιοχή. Η αναφορά απευθυνόταν στην Υπέρτατη Διοίκηση της Ελλάδας που έδρευε τότε στη Τρίπολη. Την υπογράφουν οι δύο επιστάτες, Λυκούργος Ιωάννου και Αναστάσης  Κωτούλας και οι 12 δημογέροντες, Κωνσταντής Γιαννόπουλος, Σταματέλος Βωβός, Αναγνώστης Κουτζουκόπουλος, Στάθης Σιλαϊδης, Γιώργης Κιόκας, Θεοδωρής Μπουγάς, Αναγνώστης Αριανάς, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Θανάσης Σαλδάμαυρος, Αντρέας Δαρνενές, Νικολός Μακρής και ο Γαλάνης Παπαδόπουλος. Διαβάστε περισσότερα “Μία ιστορία του 1823 από τον Πύργο Ηλείας”

Εκλογικοί κατάλογοι του 1867 και 1868 του Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας

foto-1
Το δημοτικό σχολείο του Αμπελώνα (Ρώμεσι).

        Στα γενικά αρχεία του κράτους υπάρχουν δύο εκλογικοί κατάλογοι του Δήμου Λετρίνων για τα έτη 1867 και 1868. Τη περίοδο εκείνη ως γνωστόν το Ρώμεσι ,  σημερινός Αμπελώνας , υπαγόταν στον ανωτέρω Δήμο. Το 1868 ήταν χρονιά βουλευτικών εκλογών και για τον λόγο αυτό έγινε ενημέρωση του προηγούμενου καταλόγου με τις μεταβολές του τελευταίου έτους. Οι πρωτότυποι κατάλογοι δεν είναι χειρόγραφοι αλλά τυπωμένοι και για το λόγο αυτό είναι ευκολοδιάβαστοι. Ο κατάλογος που υπάρχει παρακάτω έχει προκύψει από την επεξεργασία των δύο αυτών καταλόγων. Τα πρωτότυπα κείμενα έχουν μία ιδιομορφία γιατί η ταξινόμηση των ψηφοφόρων δεν έχει γίνει ως προς το επώνυμο αλλά ως προς το όνομα και χρειάστηκε η επεξεργασία τους για να είναι ευκολότερη η μελέτη τους. Ο σκοπός μας πάντως  ήταν να μην χάσουμε τα στοιχεία κανενός ψηφοφόρου. Εάν κάποιος υπάρχει στο κατάλογο του 1867 και δεν υπάρχει σε αυτόν του 1868 έχει συμπεριληφθεί στη λίστα. Τα στοιχεία όλων των ατόμων αναγράφονται όπως ακριβώς και στους πρωτότυπους καταλόγους χωρίς να γίνουν διορθώσεις. Διαβάστε περισσότερα “Εκλογικοί κατάλογοι του 1867 και 1868 του Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας”