Φωτογραφίες από την Ηλεία (29)

foto-1
Η παραλία του Αγίου Ηλία. Στο βάθος διακρίνεται η Ζάκυνθος.
foto-2
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Μαρμάρινη κεφαλή γενειοφόρου που προέρχεται από το ανατολικό αέτωμα του ναού της Αθηνάς Μακίστου στη Σκιλλουντία (Μάζι). Η μορφή αυτή υπήρχε σε σύνθεση με παράσταση Γιγαντομαχίας και πιθανόν εικονίζει Γίγαντα. Δεν αποκλείεται όμως λόγω της περίτεχνης κόμμωσης , της έκφρασης και του μεγέθους να ταυτίζεται με τον Δία. Χρονολογείται στο 399 – 367 π.χ.

Για να δείτε την ανάρτηση για το ναό της Αθηνάς Μακίστου , πατήστε εδώ.

foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Πήλινο ανθεμωτό ακροκέραμο , με γραπτή διακόσμηση. Προέρχεται από το Ναό της Αθηνάς που υπάρχει στο Πρασιδάκι του νομού Ηλείας. Το χωριό βρίσκεται κοντά στη Β όχθη της Νέδας και σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Στα ΒΔ του χωριού και στη κορυφή ενός λόφου ύψους 270 μ. εντοπίστηκε , μετά τα μέσα του 20 ου αιώνα στη θέση Ελληνικό , ένας ναός που χρονολογείται στις αρχές του 5 ου αι. π.χ. και ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά. Εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη Πύργοι. Ο Στράβων αναφέρει για τη Νέδα : “Ρέει κοντά στη Φιγαλία όπου γειτονεύουν και οι Πυργίτες , οι τελευταίοι των Τριφυλίων , με τους Κυπαρισσείς , τους πρώτους Μεσσηνίους”. Ο ναός είναι δωρικός περίπτερος με 6 χ 13 κίονες και διαστάσεις στο στυλοβάτη 33,30 χ 14,70 μ. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 478 και του 473 π.χ. με μαλακό πωρόλιθο και όχι κογχυλιάτη λίθο , ενώ στα αετώματα του δεν υπήρχαν γλυπτά. Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού χρησιμοποιήθηκε σαν οικοδομικό υλικό για τα σπίτια του χωριού Πρασιδάκι και η καταστροφή ολοκληρώθηκε με τις λαθρανασκαφές.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Ασβεστολιθικός γωνιόλιθος του 5 ου αιώνα π.χ. που φέρει χαραγμένη την επιγραφή “ΑΘΑΝΑΙ”. Βρέθηκε το 2000 , την τελευταία ημέρα της ανασκαφικής περιόδου , σε μια δοκιμαστική τομή που έγινε μπροστά από την είσοδο του Ναού της Αθηνάς στο Πρασιδάκι Ηλείας. Το εύρημα αυτό αποτελεί μια από τις αποδείξεις απόδοσης του ναού στην Αθηνά.
foto-5
Το Κατάκολο

 

Μια σκέψη στο “Φωτογραφίες από την Ηλεία (29)”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.