Φωτογραφίες από την Ηλεία (30)

foto-1
Άγιος Ανδρέας. Στο βάθος διακρίνεται η Ζάκυνθος.
foto-2
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινη ομφαλωτή φιάλη που βρέθηκε στο ναό της Λιμνάτιδας Αρτέμιδας στο χωριό Κουμουθέκρα (Αρτέμιδα) Ηλείας. Φέρει την αναθηματική επιγραφή “ΑΡΤΕΜΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΙΣ ΑΝΕΘΗΚΕ” (αφιέρωμα στην Αρτέμιδα Πολέμαρχον) . Χρονολογείται στον 5 ο – 4 ο αι. π.χ. Το εύρημα αυτό αποτελεί και μία από τις αποδείξεις ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στην Αρτέμιδα. Ο ναός βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Λαπίθα , στα βόρεια του χωριού Αρτέμιδα , στη θέση ψιλολιθάρια και σε υψόμετρο 755 μέτρων.  Είναι δωρικού ρυθμού και ανακαλύφθηκε το 1907 από τον Γερμανό αρχαιολόγο K. Muller. ΟΙ διαστάσεις του είναι 5,80 χ 12,40 μ. ενώ δεν έχει συνεχή στυλοβάτη , αλλά ο κάθε κίονας έχει δικό του θεμέλιο. Τα ευρήματα της ανασκαφής ήσαν αρκετά και εκτείνονται από τη γεωμετρική περίοδο έως τα μέσα του 3 ου αι. π.χ. Το χωριό Αρτέμιδα (Κουμουθέκρα) Ηλείας κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2007 και η ανοικοδόμησή του έγινε με έξοδα του κυπριακού κράτους.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Αμφορέας δίωτος. Βρέθηκε σε μυκηναϊκό θαλαμωτό τάφο στην Αγία Τριάδα (Μπουκοβίνα) Ηλείας και χρονολογείται στον 12 ο – 11 ο αι. π.χ.

Το χωριό Αγία Τριάδα (Μπουκοβίνα) βρίσκεται στη ΒΑ Ηλεία. Εκεί το 1988 εντοπίστηκε ένα μυκηναϊκό νεκροταφείο που περιλαμβάνει γύρω στους πενήντα θαλαμοειδείς τάφους. Οι τάφοι αυτοί βρίσκονται στις θέσεις Αγιάννης και Σπηλιές Παλιομπουκοβίνας. Τα πλούσια ευρήματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1400 μέχρι το 1100 π.χ. Το οργανωμένο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας δηλώνει την ύπαρξη στη περιοχή κάποιου μεγάλου μυκηναϊκού οικισμού.

foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινη τριφυλλόστομη οινοχόη που τη χρησιμοποιούσαν για χοές (ροές) οίνου πάνω σε βωμό. Βρέθηκε στο ναό της Αθηνάς στο Πρασιδάκι Ηλείας. Χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή.

Για να δείτε φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικές με το ναό πατήστε εδώ.

foto-5
Το λιμάνι του Κατακόλου.
foto-6
Πεζόδρομος στο Πύργο.