Φωτογραφίες από την Ηλεία (37)

foto-1
Το νεοκλασικό κτίριο του θεάτρου “Απόλλων” στο Πύργο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάστηκε το 1878 έπειτα από δωρεά του κτηματία Σωκράτη Συλλαϊδόπουλου. Το 1990 το θέατρο ανακαινίσθηκε με δαπάνες του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Σήμερα λειτουργεί σαν χώρος θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
foto-2
Ο κινηματογράφος “Rex” στη κεντρική πλατεία του Πύργου. Σήμερα λειτουργεί σαν καφετέρια.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Οδοντόφρακτο κράνος το οποίο είναι κατασκευασμένο από 74 οδόντες κάπρου. Βρέθηκε σε μυκηναϊκό τάφο , στη κοινότητα Κλαδέου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Χρονολογείται στον 14 ο – 12 ο αι. π.χ.

Για να δείτε πληροφορίες για το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλαδέου πατήστε εδώ.

foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινο αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς. Με το ανασηκωμένο δεξί χέρι η θεά στηρίζει λοξά το δόρυ , το οποίο δεν βρέθηκε , ενώ με το αριστερό χέρι κρατά μία γλαύκα. Βρέθηκε το 1970 , περίπου 50 μ. Β του ναού της Αθηνάς στο Πρασιδάκι Ηλείας. Χρονολογείται στον 5 ο αι. π.χ.

         Το χωριό Πρασιδάκι Ηλείας βρίσκεται κοντά στη Β όχθη της Νέδας και σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Στα ΒΔ του χωριού και στη κορυφή ενός λόφου ύψους 270 μ. εντοπίστηκε , μετά τα μέσα του 20 ου αιώνα στη θέση Ελληνικό , ένας ναός που χρονολογείται στις αρχές του 5 ου αι. π.χ. και ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά. Εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη Πύργοι. Ο Στράβων αναφέρει για τη Νέδα : “Ρέει κοντά στη Φιγαλία όπου γειτονεύουν και οι Πυργίτες , οι τελευταίοι των Τριφυλίων , με τους Κυπαρισσείς , τους πρώτους Μεσσηνίους”. Ο ναός είναι δωρικός περίπτερος με 6 χ 13 κίονες και διαστάσεις στο στυλοβάτη 33,30 χ 14,70 μ. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 478 και του 473 π.χ. με μαλακό πωρόλιθο και όχι κογχυλιάτη λίθο , ενώ στα αετώματα του δεν υπήρχαν γλυπτά. Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού χρησιμοποιήθηκε σαν οικοδομικό υλικό για τα σπίτια του χωριού Πρασιδάκι και η καταστροφή ολοκληρώθηκε με τις λαθρανασκαφές.

foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Αττική μελανόμορφη λήκυθος. Βρέθηκε στο Χάβαρι Ηλείας και χρονολογείται στις αρχές του 5 ου αι. π.χ
foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή. Η μορφή αυτή προέρχεται από σύνθεση με παράσταση γιγαντομαχίας που υπήρχε στο ανατολικό αέτωμα του ναού της Αθηνάς Μακίστου στη Σκυλλουντία (Μάζι) Ηλείας. Χρονολογείται στο 399 – 367 π.χ.

  Για να δείτε την ανάρτηση για το ναό της Αθηνάς Μακίστου , πατήστε εδώ.       

foto-7
Φαναρτζίδικο στο Πύργο.