Φωτογραφίες από την Ηλεία (46)

foto-1
Ο Άγιος Ανδρέας στη περιοχή του Κατακόλου.
foto-2
Η παραλία του Κατακόλου.
foto-3
Το λιμανάκι στο Παλούκι της Αμαλιάδας. Εξυπηρετεί τους ψαράδες της περιοχής αλλά και τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Χάλκινο αγαλμάτιο αλόγου , χυτό και συμπαγές. Προέρχεται από ανάθημα τεθρίππου , μικρού μεγέθους. Είναι εξαίρετο έργο εργαστηρίου του Άργους και χρονολογείται στο 470 π.χ. περίπου.
foto-5
Ολυμπία , Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Κεφαλή μαρμάρινου αγάλματος του Αντινόου , που ήταν ευνοούμενος του αυτοκράτορα Αδριανού. Στην αρχαιότητα το γλυπτό είχε τοποθετηθεί στη παλαίστρα της Ολυμπίας. Ο Αντίνοος παριστάνεται ως νεαρός αθλητής , ίσως παλαιστής. Αγάλματα του ωραίου Έλληνα νέου από τη Βιθυνία , που πνίγηκε στα νερά του Νείλου το 130 μ.χ. , είχαν αφιερωθεί από τον Αδριανό σε διάφορα ιερά της αυτοκρατορίας του. Το άγαλμα ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
foto-6
Αρχαιολογικός χώρος Ήλιδας : Το αρχαίο θέατρο. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4 ου αιώνα π.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της αγοράς της πόλης. Στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια υπέστη πολλές μετασκευές. Η λίθινη σκηνή με το προσκήνιο και τα παρασκήνια είναι από τα παλαιότερα της αρχαίας Ελλάδας. Το θέατρο διέθετε σύστημα αποχέτευσης που προστάτευε την ορχήστρα και τη σκηνή από πλημμύρες. Υπήρχε λίθινος αποχετευτικός αγωγός που οδηγούσε τα νερά στον Πηνειό ποταμό. Ο Παυσανίας ο οποίος επισκέφθηκε την Ήλιδα περίπου το 170 μ.χ. βρήκε το θέατρο εγκαταλειμμένο. Ο περιηγητής αναφέρει : ¨Ανάμεσα στην αγορά και στον ποταμό Μηνίο υπάρχει παλιό θέατρο και ιερό του Διονύσου”.
foto-7
Αρχαιολογικός χώρος Ήλιδας : Το αρχαίο θέατρο. Το κοίλο του θεάτρου δεν είχε λίθινες κερκίδες. Υπήρχε όμως σειρά λίθινων εδράνων στο κατώτερο τμήμα του και κατά μήκος των παρόδων. Οι θεατές κάθονταν στα πρανή του κοίλου και η πρόσβαση γινόταν με έξι λίθινες σκάλες που διαιρούσαν το κοίλο σε επτά κερκίδες. Το θέατρο χωρούσε 8000 θεατές περίπου.
foto-8
Άποψη της Καλλιθέας (Ζάχα). Το χωριό υπάγεται στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και βρίσκεται στις Β.Δ. παρυφές του λόφου Μπρισκαβίτσα που είναι προέκταση του όρους Μίνθη. Απέχει 16 χιλ. από την Ανδρίτσαινα , 25 χιλ. από την Κρέστενα και 4,5 χιλ. από τον Αλφειό ποταμό. Το υψόμετρο στη πλατεία του χωριού είναι 450 μέτρα. Στη Καλλιθέα υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο ενώ τα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το τοξωτό γεφύρι , στον οικισμό Μπαρακίτικα , που κτίστηκε επί τουρκοκρατίας.
foto-9
Η πλατεία της Καλλιθέας (Ζάχα). Με το σχέδιο “Καποδίστριας” και μέχρι το 2010 , το χωριό ήταν η έδρα του Δήμου Αλιφείρας. Σύμφωνα με κτηματογραφικό κατάστιχο των Ενετών του έτους 1698 το Ζάχα είχε : 1400 campo (c) καλλιεργήσιμες εκτάσεις , 3134 (c) βοσκοτόπια , 22 (c) αμπέλια , 1 μύλο κατεστραμμένο , 30 ελαιόδεντρα , 40 μουριές , 1 εκκλησία σε καλή κατάσταση , 7 εκκλησίες κατεστραμμένες , 13 οικίες κεραμοσκεπείς , 5 οικίες αχυροσκεπείς ή καλαμοσκεπείς ,18 οικογένειες και 4 κρήνες. (Το campo είναι μονάδα επιφανείας των Ενετών).