Φωτογραφίες από την Ηλεία (47)

foto-1
Άποψη του Κατακόλου.
foto-2
Η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη πλατεία της Αμαλιάδας.
foto-3
Ολυμπία , Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας , στο χωριό Αλφειούσα (Βολάντζα). Είναι αντίγραφο έργου του Λυσίππου του 4 ου αι. π.χ. Ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από έπαυλη που βρισκόταν στα νοτιοδυτικά του πρόπυλου της Αγοράς. Στον εσωτερικό κύκλο απεικονίζονται τα σύμβολα του Ηρακλή (ρόπαλο , τόξο , φαρέτρα και στεφάνι κισσού). Στον εξωτερικό κύκλο παριστάνονται κεντρικά θέματα των άθλων του ήρωα. Χρονολογείται στα μέσα του 3 ου αι. μ.χ.
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Χάλκινο κωνικό περσικό κράνος. Φέρει αναθηματική επιγραφή “ΔΙΙ ΑΘΕΝΑΙΟΙ ΜΕΔΟΝ ΛΑΒΟΝΤΕΣ” (οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στο Δία αυτό που πήραν λάφυρο από τους Μήδους). Είναι μοναδικό αυθεντικό ανάθημα από λάφυρα των περσικών πολέμων. Χρονολογείται στις αρχές του 5 ου αι. π.χ.
foto-6
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Κατασκευάστηκε στις πλαγιές του λόφου της ακρόπολης της αρχαίας πόλης , κατά το χρονικό διάστημα 2002 – 2004. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μπίρρη και εγκαινιάστηκε στις 24-3-2004. Περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα υποδοχής και εκθεσιακό χώρο τεσσάρων αιθουσών. Υπάρχει επίσης διάδρομος και εσωτερική αυλή η οποία φιλοξενεί κάποια από τα υπόλοιπα γλυπτά.
foto-7
Η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας : Στη κορυφή του λόφου , που είναι κτισμένο το εξωκλήσι που φαίνεται στη φωτογραφία , υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Ο Παυσανίας αναφέρει : “Στην ακρόπολη των Ηλείων υπάρχει ιερό της Αθηνάς με χρυσελεφάντινο άγαλμα και λένε ότι το έφτιαξε ο Φειδίας”. Στο υπόγειο του μουσείου υπάρχουν έξι αποθήκες που φιλοξενούν όλα τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί κατά τη διάρκεια των συστηματικών και σωστικών ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο και γύρω από αυτόν , ή έχουν βρεθεί και παραδοθεί στο μουσείο.
foto-8
Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας και του ηλειακού κάμπου , όπως φαίνονται από την κορυφή του λόφου όπου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Στο βάθος διακρίνεται ο Αίνος , το βουνό της Κεφαλονιάς.