Ο ναός του Δία στην Ολυμπία (2)

            Συνέχεια από την ανάρτηση : Ο ναός του Δία στην Ολυμπία (1)

     Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία , έργο του μεγάλου γλύπτη Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου , τοποθετήθηκε στο βάθος του σηκού του ναού του Δία στην Ολυμπία το 430 π.χ. Τη μορφή του αγάλματος τη γνωρίζουμε από απεικονίσεις του σε αρχαία νομίσματα και από τη περιγραφή του περιηγητή Παυσανία ο οποίος επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία τον 2 ο αι. μ.χ.

foto-1
Αναπαράσταση του σηκού του Ναού του Δία με το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού. Το σχέδιο έχει γίνει από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
foto-2
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας: Η ανατολική πλευρά του ναού του Δία. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται η στήλη πάνω στην οποία ήταν στημένο το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου και βρισκόταν στα ανατολικά του Ναού Δία.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Τα κεντρικά πρόσωπα στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Δία , στο οποίο απεικονίζεται η αρματοδρομία μεταξύ του Πέλοπα και του Οινομάου. Στο κέντρο είναι ο Δίας που ήταν ο κριτής του αγώνα. Στα δεξιά του Δία στέκεται ο βασιλιάς της Πίσας Οινόμαος και δίπλα του είναι η σύζυγός του Στερόπη. Στα αριστερά του Δία απεικονίζεται ο Πέλοπας και δίπλα του είναι η Ιπποδάμεια η κόρη του Οινομάου.

         Ο Δίας παριστάνεται καθισμένος σε θρόνο και φορεί στο κεφάλι στεφάνι από φύλλα ελιάς. Στο αριστερό του χέρι κρατούσε σκήπτρο και στο δεξί χρυσελεφάντινη Νίκη στεφανωμένη. Ο πυρήνας του αγάλματος ήταν ξύλινος , ενώ τα γυμνά μέρη του σώματος , πρόσωπο , κορμός και βραχίονες ήταν κατασκευασμένα από ελεφαντοστό. Τα μαλλιά του θεού , τα υποδήματα και το ιμάτιο , το οποίο κάλυπτε τον ένα ώμο και το κάτω μέρος του σώματός του , ήταν κατασκευασμένα από χρυσό.

foto-4
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας: Η δυτική πλευρά του ναού του Δία. Το αναστηλωτικό έργο στον οπισθόδομο του ναού υλοποιήθηκε κατά τη διετία 2011 – 2012 , από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Τα κεντρικά πρόσωπα στο δυτικό αέτωμα του ναού του Δία , στο οποίο απεικονίζεται η μάχη μεταξύ των Λαπιθών και των Κενταύρων. Στο κέντρο είναι ο θεός Απόλλων. Στα δεξιά του Απόλλωνα απεικονίζεται ο Πειρίθους , ο βασιλιάς των Λαπιθών και αμέσως μετά η σύζυγός του Δηιδάμεια και ο Κένταυρος Ευρυτίων. Στα αριστερά του θεού απεικονίζεται ο Θησέας και αμέσως μετά ένας Κένταυρος και μία Λαπιθίδα.
foto-21
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Ο θεός Απόλλων κεντρική μορφή στο δυτικό αέτωμα του ναού του Δία.
foto-22
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Σύμπλεγμα Κενταύρου και Λαπίθη από το δυτικό αέτωμα του ναού του Δία. Ο Λαπίθης προσπαθεί να καταβάλει τον Κένταυρο , ο οποίος αντιστέκεται και δαγκώνει τον αντίπαλό του , ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να απαλαγεί από τη λαβή του.
foto-23
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Γονατιστή Λαπιθίδα από το αριστερό τμήμα του δυτικού αετώματος. Η νεαρή γυναίκα δέχεται επίθεση από Κένταυρο ο οποίος την αρπάζει από τα μαλλιά του πίσω μέρους της κεφαλής της.
foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Μετόπη στην οποία απεικονίζεται ο άθλος του Ηρακλή που αναφέρεται στις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Η μετόπη αυτή ήταν τοποθετημένη στη δυτική πλευρά του ναού το Δία , επάνω από την είσοδο του οπισθόδομου. Ο Ηρακλής παραδίδει στην Αθηνά τα αρπακτικά πουλιά , τα οποία δεν σώζονται. Η θεά είναι καθισμένη σε βράχο , χωρίς τον οπλισμό της και χωρίς υποδήματα.

         Ο θρόνος του Δία , ο οποίος έφερε ανάγλυφες μυθολογικές παραστάσεις , ήταν κατασκευασμένος από έβενο και χρυσό. Το άγαλμα μαζί με τη βάση του είχε ύψος 12,40 μ. , ενώ σε αφανές σημείο κάτω από τα πόδια του θεού υπήρχε η επιγραφή : ΦΕΙΔΙΑΣ ΧΑΡΜΙΔΟΥ ΥΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ Μ’ ΕΠΟΙΗΣΕΝ. Από το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία το μόνο που διασώθηκε ήταν ένα τμήμα της βάσης του , το οποίο βρέθηκε στις ανασκαφές. Στα τέλη του 4 ου αι. μ.χ. , το άγαλμα μεταφέρθηκε στη Κωνσταντινούπολη και πιθανόν καταστράφηκε από πυρκαγιά στα 475 μ.χ.

foto-7
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας: Άποψη του ναού του Δία από ΝΑ.
foto-8
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Μετόπη στην οποία απεικονίζεται ο άθλος του Ηρακλή που αναφέρεται στο Κέρβερο , τον φύλακα του Άδη. Η μετόπη αυτή ήταν τοποθετημένη στην ανατολική πλευρά του ναού το Δία , επάνω από την είσοδο του πρόναου. Ο Ηρακλής , φορώντας κοντό χιτώνα , παριστάνεται να σέρνει τον Κέρβερο.
foto-9
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Τμήμα μαρμάρινης επιγραφής , που βρέθηκε στις παλαιές ανασκαφές και πιστοποιεί ότι ο ναός του Δία πρέπει να είχε αποπερατωθεί γύρω στο 457 π.χ. , αφού σε αυτήν αναφέρεται ότι οι Λακεδαιμόνιοι αφιέρωσαν χρυσή ασπίδα στο ναό από λάφυρα της νίκης τους επί των Αθηναίων , Αργείων και Ιώνων στη Τανάγρα το 457 π.χ. Η ασπίδα αυτή , σύμφωνα με μαρτυρία του Παυσανία , είχε τοποθετηθεί κάτω από την επίχρυση Νίκη που ήταν κεντρικό ακρωτήριο του ανατολικού αετώματος.

Μια σκέψη στο “Ο ναός του Δία στην Ολυμπία (2)”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.