Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία , έργο του μεγάλου γλύπτη Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου , τοποθετήθηκε στο βάθος του σηκού του ναού του Δία στην Ολυμπία το 430 π.χ. Τη μορφή του αγάλματος τη γνωρίζουμε από απεικονίσεις του σε αρχαία νομίσματα και από τη περιγραφή του περιηγητή Παυσανία ο οποίος επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία τον 2 ο αι. μ.χ.
Ο Δίας παριστάνεται καθισμένος σε θρόνο και φορεί στο κεφάλι στεφάνι από φύλλα ελιάς. Στο αριστερό του χέρι κρατούσε σκήπτρο και στο δεξί χρυσελεφάντινη Νίκη στεφανωμένη. Ο πυρήνας του αγάλματος ήταν ξύλινος , ενώ τα γυμνά μέρη του σώματος , πρόσωπο , κορμός και βραχίονες ήταν κατασκευασμένα από ελεφαντοστό. Τα μαλλιά του θεού , τα υποδήματα και το ιμάτιο , το οποίο κάλυπτε τον ένα ώμο και το κάτω μέρος του σώματός του , ήταν κατασκευασμένα από χρυσό.
Ο θρόνος του Δία , ο οποίος έφερε ανάγλυφες μυθολογικές παραστάσεις , ήταν κατασκευασμένος από έβενο και χρυσό. Το άγαλμα μαζί με τη βάση του είχε ύψος 12,40 μ. , ενώ σε αφανές σημείο κάτω από τα πόδια του θεού υπήρχε η επιγραφή : ΦΕΙΔΙΑΣ ΧΑΡΜΙΔΟΥ ΥΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ Μ’ ΕΠΟΙΗΣΕΝ. Από το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία το μόνο που διασώθηκε ήταν ένα τμήμα της βάσης του , το οποίο βρέθηκε στις ανασκαφές. Στα τέλη του 4 ου αι. μ.χ. , το άγαλμα μεταφέρθηκε στη Κωνσταντινούπολη και πιθανόν καταστράφηκε από πυρκαγιά στα 475 μ.χ.
Μια σκέψη στο “Ο ναός του Δία στην Ολυμπία (2)”
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.