Ο ναός της Ήρας στην Ολυμπία ήταν κτισμένος στη βορειοδυτική γωνία της Άλτης , στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου και είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα. Έχει προσανατολισμό Α-Δ και είναι δωρικός , περίπτερος , με έξι κίονες στις στενές και δεκαέξι στις μακριές πλευρές. Οι διαστάσεις του είναι 50 χ 18,75 μέτρα και το ύψος του , που θεωρείται πολύ χαμηλό , ήταν 7,80 μ. Ο ναός αποτελείται από πρόναο , σηκό και οπισθόδομο. Η πρόσβαση στο σηκό γινόταν από τον πρόναο , από μία δίφυλλη θύρα , πλάτους 2,90 μ. Για τη κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκε τοπικός κογχυλιάτης λίθος , ενώ ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος.
Ο ναός αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας από τους κατοίκους του Σκιλλούντα , που ήταν αρχαία πόλη της Ηλείας. Σύμφωνα με μία άποψη , ο πρώτος ναός κτίσθηκε γύρω στο 650 π.χ. και είχε μόνο σηκό και πρόναο , ενώ γύρω στο 600 π.χ. προστέθηκε σε αυτόν ο οπισθόδομος. Σήμερα όμως επικρατέστερη είναι η άποψη ότι ο ναός κτίσθηκε το 600 π.χ. , σε μία οικοδομική φάση. Οι κίονες του ναού αρχικά ήταν ξύλινοι και αντικαταστάθηκαν σταδιακά με λίθινους , οπότε οι κίονες και τα κιονόκρανα δεν είναι όμοια μεταξύ τους αφού κάθε φορά ο νέος κίονας ακολουθούσε το ρυθμό της εποχής του. Όταν γύρω στο 170 μ.χ. ο Παυσανίας επισκέφθηκε το ιερό , ο ένας κίονας του οπισθόδομου ήταν ξύλινος και είχε κατασκευασθεί από ξύλο δρυός.
Σε διάφορα σημεία των κιόνων υπάρχουν αβαθείς ορθογώνιες κοιλότητες. Εκεί ήταν τοποθετημένες οι ζωγραφικές εικόνες των νικητριών στα Ηραία , των αθλητικών αγώνων των γυναικών που γίνονταν προς τιμήν της Ήρας. Πάνω από τους κίονες , το ανώτερο τμήμα του ναού (θριγκός) ήταν ξύλινο και είχε πήλινη επένδυση. Η στέγη ήταν ξύλινη και έφερε πήλινα κεραμίδια λακωνικού τύπου. Το κεντρικό δισκοειδές ακρωτήριο του ανατολικού αετώματος ήταν πήλινο, είχε διάμετρο 2,3 μ. , έφερε πλούσια γραπτή διακόσμηση , ήταν έργο λακωνικού εργαστηρίου και είχε κατασκευασθεί γύρω στο 600 π.χ.
Η συνέχεια στην ανάρτηση : Ο ναός της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία (2)