Φωτογραφίες από την Ηλεία (64)

foto-1
Η μαρίνα του Κατακόλου.
foto-2
Άποψη της κεντρικής πλατείας του Πύργου.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Άγαλμα της Αγριππίνας της Νεότερης , συζύγου του αυτοκράτορα Κλαυδίου. Στη βάση του αγάλματος υπάρχει η επιγραφή : “ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΠΟΙΕΙ”. Χρονολογείται στις αρχές του 1 ου αι. μ.χ. Η Αγριππίνα ήταν κόρη του στρατηγού Γερμανικού , αδελφή του αυτοκράτορα Καλιγούλα και μητέρα του Νέρωνα.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινο ειδώλιο κούρου. Πιθανόν απεικονίζεται ο Απόλλων. Χρονολογείται στον 7 ο αι. π.χ.
foto-5
Ολυμπία , Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Μαρμάρινο βάθρο αγάλματος με ανάγλυφες παραστάσεις , του Ολυμπιονίκη παγκρατιαστή Πολυδάμαντα. Προέρχεται από την Ολυμπία και χρονολογείται στο β’ μισό του 4 ου αι. π.χ. Ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

         Ο Πολυδάμας ή Πουλυδάμας ήταν γιος του Νικία , καταγόταν από τη Σκοτούσσα της Θεσσαλίας και έγινε Ολυμπιονίκης στο παγκράτιο στην 93η Ολυμπιάδα το 408 π.χ. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Πολυδάμας ήταν ο πιο μεγαλόσωμος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ και ότι ο ανδριάντας του , που ήταν έργο του Λυσίππου , βρισκόταν στην Άλτη πάνω σε ψηλό βάθρο. Εκτός από τις νίκες του στο παγκράτιο έχει να επιδείξει και άλλα κατορθώματα. Στη περιοχή του Ολύμπου ενώ ήταν τελείως άοπλος σκότωσε ένα πελώριο λιοντάρι , θέλοντας να μιμηθεί τους άθλους του Ηρακλή. Μια άλλη φορά σταμάτησε ένα άρμα την ώρα που ο ηνίοχός του το οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα. Όταν ο Δαρείος , ο νόθος γιος του Αρταξέρξη , έγινε βασιλιάς των Περσών έστειλε αγγελιαφόρους στο Πολυδάμαντα και τον προσκάλεσε στα Σούσα. Ο Πολυδάμας προκάλεσε τρεις Πέρσες από τους λεγόμενους αθάνατους , μονομάχησε εναντίον και των τριών και τους σκότωσε. Μια άλλη φορά μπήκε σε ένα κοπάδι βοδιών , άρπαξε τον μεγαλύτερο ταύρο και τον κρατούσε από την οπλή του πίσω ποδιού , η οποία του έμεινε στα χέρια όταν το ζώο διέφυγε. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι μερικά από τα κατορθώματα παριστάνονται στο βάθρο του ανδριάντα και κάποια άλλα περιγράφονται στο επίγραμμα. Ο Πολυδάμας είχε τραγικό τέλος. Ένα καλοκαίρι μπήκε σε μια σπηλιά μαζί με άλλους και ενώ έπιναν μαζί , η οροφή της σπηλιάς έσπασε. Μόλις οι σύντροφοί του το συνειδητοποίησαν βγήκαν έξω τρέχοντας , αλλά ο Πολυδάμας έμεινε και σήκωσε τα χέρια του , γιατί πίστευε ότι μπορούσε να κρατήσει την οροφή η οποία όμως κατέρρευσε και τον καταπλάκωσε. Από το βάθρο σώζονται δύο κομμάτια στα οποία υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις από τη πάλη του στην αυλή του Δαρείου και από το δάμασμα του λιονταριού.

foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Ανδριάντας του ανθύπατου Φλάβιου Σεβήρου τον οποίον η Βουλή τίμησε ως ΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Χρονολογείται στο τέλος του 2 ου με αρχές του 3 ου αι. μ.χ.

Για να δείτε την ανάρτηση για την Αρχαία Ήλιδα πατήστε εδώ.

foto-7
Άποψη της κεντρικής πλατείας της Αμαλιάδας.
foto-8
Αρχοντικό στην Ανδρίτσαινα.

Για να δείτε την ανάρτηση για την Ανδρίτσαινα πατήστε εδώ.