Το εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία (2)

         Συνέχεια από την ανάρτηση : Το εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία (1)

         Μεταξύ του 435 και 451 μ.χ. πάνω στα θεμέλια του εργαστηρίου του Φειδία κτίστηκε η παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία . Ήταν τρίκλιτη με ξύλινη στέγη και το ιερό της βρίσκεται εκεί που ήταν η είσοδος του εργαστηρίου. Το ιερό χωριζόταν από το σηκό με μαρμάρινα χαμηλά θωράκια τα οποία διατηρούνται στη θέση τους μέχρι σήμερα. Οι τοίχοι ήταν κτισμένοι με τούβλα και το δάπεδο ήταν στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες , οι οποίες αφαιρέθηκαν κατά την ανασκαφή για να μελετηθεί το παλαιότερο δάπεδο του εργαστηρίου. Η είσοδος της εκκλησίας είναι στη νότια πλευρά του νάρθηκα. Στο νάρθηκα βρέθηκαν και επιγραφές που μας δίδουν πληροφορίες για τη μαρμαρόστρωση του δαπέδου αλλά και στοιχεία για τα επαγγέλματα της εποχής. Η βασιλική της Ολυμπίας είναι η αρχαιότερη παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ηλείας και καταστράφηκε από το σεισμό του 551 μ.χ. Το μνημείο καθαρίστηκε το 1829 από τα μέλη της γαλλικής αποστολής , την επονομαζόμενη “επιστημονική αποστολή του Μοριά”. Από τότε υπήρχε η πεποίθηση ότι εκεί βρισκόταν και το εργαστήριο του Φειδία , η αποκάλυψη και η μελέτη του όμως ολοκληρώθηκε με τις γερμανικές ανασκαφές της δεκαετίας του 1950.

foto-1
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Η νότια πλευρά της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας η οποία κτίστηκε πάνω στα θεμέλια του εργαστηρίου του Φειδία. Εδώ φαίνεται και η είσοδος που οδηγεί στο νάρθηκα της εκκλησίας.
foto-2
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Εσωτερική άποψη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας. Σε πρώτο πλάνο φαίνονται τα μαρμάρινα χαμηλά θωράκια που χωρίζουν τον κυρίως ναό από το ιερό.
foto-3
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Επιγραφή παλαιοχριστιανικών χρόνων. Προέρχεται από το νάρθηκα της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Χρονολογείται στο 5 ο αι. μ.χ.

         Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο εκπόνησε και χρηματοδότησε μελέτη αποκατάστασης του εργαστηρίου του Φειδία η οποία εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Με τις εργασίες που θα γίνουν δεν θα αποκατασταθεί μόνο η παλαιοχριστιανική φάση του κτηρίου αλλά θα αναδειχθεί και η κλασική του φάση , εσωτερικά και εξωτερικά.

foto-4
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Εσωτερική άποψη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας , η οποία κτίστηκε πάνω στα θεμέλια του εργαστηρίου του Φειδία.
foto-5
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Άποψη του νάρθηκα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας.

         Ο Φειδίας γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 5 ου αι. π.χ. και ήταν γιος του Χαρμίδη. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική αλλά νωρίς στράφηκε στη γλυπτική. Τα πρώτα έργα του ήταν αφιερωμένα στη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στο Μαραθώνα. Τότε στη πολιτική σκηνή της Αθήνας επικρατεί ο Κίμων , ο γιος του νικητή στη μάχη του Μαραθώνα Μιλτιάδη. Εκείνη τη περίοδο ο Φειδίας κατασκεύασε τη χάλκινη Αθηνά Πρόμαχο από τα λάφυρα της νίκης. Το πανύψηλο άγαλμα είχε τοποθετηθεί στην ακρόπολη , μεταξύ των Προπυλαίων και του Ερεχθείου. Όταν μετά τον Κίμωνα ανέβηκε στην εξουσία ο Περικλής , ο Φειδίας ανέλαβε τη καλλιτεχνική εποπτεία των εργασιών στο Παρθενώνα. Η σύλληψη των θεμάτων των μετοπών της ζωφόρου και των αετωμάτων του ναού αποδίδεται στον Φειδία. Ο ίδιος φιλοτέχνησε και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου που τοποθετήθηκε στο σηκό του Παρθενώνα. Ο Φειδίας κατηγορήθηκε από τους εχθρούς του ότι καταχράστηκε μέρος του χρυσού που προοριζόταν για το άγαλμα της Αθηνάς , το βάρος όμως του χρυσού βρέθηκε ακέραιο και έτσι αθωώθηκε. Στην Ολυμπία φιλοτέχνησε το χρυσελεφάντινο λατρευτικό άγαλμα του Δία αλλά και εδώ ο Φειδίας κατηγορήθηκε για κατάχρηση και κλοπή χρυσού και φυλακίστηκε ως το θάνατό του. Ο Φειδίας φιλοτέχνησε και δύο αγάλματα στην Ήλιδα , τη χρυσελεφάντινη Ουρανία Αφροδίτη και τη χρυσελεφάντινη Αθηνά.

foto-6
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Εσωτερική άποψη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας. Φαίνεται ο νάρθηκας , ο κυρίως ναός και το ιερό.
foto-7
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Εσωτερική άποψη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας. Φαίνεται το ιερό και ένα μέρος του κυρίως ναού.
foto-8
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Εσωτερική άποψη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας.
foto-9
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Τμήμα πήλινης ανθεμωτής ακροκεράμου με φύλλα άκανθας στο κάτω μέρος. Προέρχεται από τη στέγη του εργαστηρίου του Φειδία και χρονολογείται περίπου στο 430 π.χ.
foto-10
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Πήλινο τμήμα σίμης από το εργαστήριο του Φειδία. Διακοσμείται με γραπτό μαίανδρο και χρονολογείται περίπου στο 430 π.χ.
foto-11
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Τμήμα πήλινης ανθεμωτής ακροκεράμου με φύλλα άκανθας στο κάτω μέρος. Προέρχεται από τη στέγη του εργαστηρίου του Φειδία και χρονολογείται περίπου στο 430 π.χ.
foto-41
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Εξωτερική άποψη του εργαστηρίου του Φειδία από ανατολικά , όπου φαίνεται και το ιερό της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας.