Επτανήσιοι αγωνιστές στην πολιορκία του Λάλα το 1821 (1)

         Στις 16 Ιουνίου 1821, οι αρχιστράτηγοι της πολιορκίας του Λάλα, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Δημητράκης Πλαπούτας, Γεώργιος Σισίνης και Παναγιώτης Φωτήλας, ευρισκόμενοι στη Δίβρη, υπέγραψαν μία βεβαίωση με την οποίαν βεβαίωναν ότι ο καπετάν Ευάγγελος Πανάς από την Κεφαλονιά έλαβε μέρος στις μάχες που διεξήχθηκαν εναντίον των Λαλαίων εχθρών δείχνοντας ανδρεία και φρόνηση. Αυτός είχε μαζί του δύο κανόνια και εκατόν τριάντα έμπειρους Κεφαλλονίτες πολεμιστές τους οποίους συγκέντρωσε στη περιοχή του Λάλα με δικά του έξοδα. Στην πρώτη μάχη και στη δεύτερη ένας μόνον στρατιώτης του θανατώθηκε και ένας τραυματίστηκε στην τρίτη όμως, πέντε θανατώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

         Οι αρχιστράτηγοι αναφέρουν ότι παρότι νίκησαν τον εχθρό κατά κράτος, αναχώρησαν για τη Δίβρη αφήνοντας ατελή τη πολιορκία και αχρηστεύοντας τα δύο κανόνια γιατί ήσαν πολύ βαριά και δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν. Φθάνοντας στον προορισμό τους πολλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τον καπετάν Ευάγγελο Πανά και έμεινε αυτός μόνο με δεκαπέντε και τους τραυματίες. Παρακάτω δημοσιεύουμε τη βεβαίωση που βρήκαμε στα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας της Βουλής.

foto-a

         Στις 31-5-1822 εδόθη ο βαθμός της χιλιαρχίας στον Ευάγγελο Πανά, όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο των αρχείων της Βουλής. Οι τέσσερις αρχιστράτηγοι αναφέρουν ότι άφησαν ατελή την πολιορκία, αχρήστευσαν τα δύο κανόνια και έφυγαν για τη Δίβρη. Γνωρίζουμε όμως ότι στις μάχες που διεξήχθηκαν πήραν μέρος εκτός των άλλων και Ολύμπιοι πολεμιστές υπό τον Τζανέτο Χριστόπουλο, Ζακυνθινοί υπό τον Διονύσιο Σεμπρικό και άλλοι Κεφαλλονίτες υπό τον Κωνσταντίνο και τον Ανδρέα Μεταξά  και τον Γεράσιμο Φωκά. Οι τελευταίοι μάλιστα είχαν μαζί τους και δύο κανόνια. Δεν γνωρίζουμε αν και αυτοί άφησαν τις θέσεις τους και έφυγαν για τη Δίβρη ή για κάποιο άλλο μέρος ή παρέμειναν εκεί που είχαν στρατοπεδεύσει. Όταν ο Γιουσούφ Πασάς έφυγε για την Πάτρα μαζί με τους Λαλαίους, ακολουθώντας τον πεδινό δρόμο μέσω Πύργου και Γαστούνης, πιθανόν να γνώριζε ότι οι έλληνες είχαν μεταβεί στη Δίβρη. Επειδή όμως φοβόταν επίθεση στην Πάτρα, εγκατέλειψε το Λάλα βιαστικά παίρνοντας μαζί του και τον άμαχο πληθυσμό. Ο Γεώργιος Σισίνης που υπογράφει τη βεβαίωση ηγείτο Ηλείων πολεμιστών και ο Παναγιώτης Φωτήλας Καλαβρυτινών. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης έλαβε μέρος στις μάχες με δικούς του πολεμιστές. Η περίπτωση αυτή πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο.

         Ο Δημητράκης Πλαπούτας εστάλη από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για να αντικαταστήσει τον αδελφό του Γεωργάκη Πλαπούτα, που έχασε τη ζωή του στις 9 Ιουνίου 1821 και επειδή από αυτό το γεγονός οι Γορτύνιοι πολεμιστές άρχισαν να εγκαταλείπουν τη περιοχή του Λάλα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για τον θάνατό του. Αυτός ή πληγώθηκε και εξαντλήθηκε από την αιμορραγία ή έπαθε εγκεφαλική συμφόρηση κατά τη διάρκεια της μάχης. Τον μετέφεραν από την τοποθεσία Μπαστηρά του Λάλα στο χωριό Νεμούτα όπου τον έθαψαν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ύστερα από μερικά χρόνια η αδελφή του, που ήταν παντρεμένη στο Ζάχα, μετέφερε τα οστά του στο χωριό Παλούμπα της Γορτυνίας όπου ετάφησαν. Σε άλλη ανάρτηση θα αναφέρουμε τα στοιχεία που έχουμε και για άλλους επτανήσιους πολεμιστές που πήραν μέρος στη πολιορκία του Λάλα το 1821.