Επτανήσιοι αγωνιστές στην πολιορκία του Λάλα το 1821 (2)

      Στις 14 Μαΐου 1823, ο Διονύσιος Σεμπρικός απέστειλε από την Τρίπολη μία αίτηση προς την Υπέρτατη Διοίκηση της Ελλάδας με την οποία ζητούσε ηθική ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο έθνος. Ο Ζακυνθινός αυτός αγωνιστής, επικεφαλής Ζακυνθινών εθελοντών, έλαβε μέρος στην πολιορκία του Λάλα τον Ιούνιο του 1821 και μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά στις μάχες που διεξήχθησαν εκεί. Αναφέρει τις διώξεις που υπέστη από τους Άγγλους, γιατί είναι γνωστό ότι οι επτανήσιοι για τη συμμετοχή τους στις μάχες του Λάλα αλλά και στις μάχες που διεξήχθησαν σε άλλες περιοχές, διώχθηκαν από την Αγγλική διοίκηση των Ιονίων Νήσων με συλλήψεις, φυλακίσεις και δημεύσεις περιουσιών. Στον Διονύσιο Σεμπρικό εδόθη η επαρχία της Κάσου, αλλά στην αίτησή του εκφράζει το παράπονό του διότι άλλοι με κατώτερες εκδουλεύσεις έλαβαν καλύτερες επαρχίες. Κατωτέρω δημοσιεύουμε την αίτηση που βρήκαμε στα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας της Βουλής.

foto-a

      Ο Κωνσταντίνος Μεταξάς γεννήθηκε στο Αργοστόλι, σπούδασε νομικά στην Ιταλία και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κεφαλονιά. Τον Μάιο του 1821 πέρασε στην Ηλεία σαν επικεφαλής Κεφαλλονιτών εθελοντών μαζί με τον εξάδελφό του Ανδρέα Μεταξά και τον Γεράσιμο Φωκά. Είχε μαζί του δύο κανόνια και μετά από προτροπή του Παλαιών Πατρών Γερμανού ανέβηκε στο Λάλα όπου διακρίθηκε σε όλες τις μάχες που διεξήχθηκαν εκεί συμβάλλοντας στην επιτυχία  της πολιορκίας. Το 1822 διορίστηκε μινίστρος του δικαίου (υπουργός δικαιοσύνης) και στη συνέχεια αρμοστής των νησιών του Αιγαίου. Το 1823 έλαβε τον βαθμό του στρατηγού και διορίστηκε έπαρχος της Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι. Παρακάτω δημοσιεύουμε την επιστολή του εκτελεστικού προς το βουλευτικό σώμα με την οποία ζητείται η προαγωγή του Κωνσταντίνου Μεταξά στον βαθμό της στρατηγίας.  

foto-b

      Από τα πρακτικά του βουλευτικού της 3ης Μαΐου 1823, αντλούμε την πληροφορία ότι για τη θέση του έπαρχου στην επαρχία της Γαστούνης είχε προταθεί από το εκτελεστικό ο Κωνσταντίνος Μεταξάς και από το βουλευτικό ο Ηλείος Αγαμέμνων Αυγερινός. Στην γενόμενη ψηφοφορία ο πρώτος έλαβε 25 ψήφους και ο δεύτερος 22. Στις 8-5-1823 όμως ,ο εγκριθείς έπαρχος της Γαστούνης Κωνσταντίνος Μεταξάς παραιτήθηκε από τη θέση του και διορίστηκε έπαρχος ο Πανάγος Μαυρομιχάλης. Στις 3-5-1823 για την επαρχία του Πύργου το εκτελεστικό είχε προτείνει τον Γαλάνη Κουμουνδουράκη και το βουλευτικό τον Μανωλάκη Μελετόπουλο. Υπέρ του πρώτου βρέθηκαν 26 ψήφοι και υπέρ του δευτέρου 24, οπότε έπαρχος έγινε ο Γαλάνης Κουμουνδουράκης.

      Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση του βουλευτικού, όταν έμαθε στις 24-7-1824 ότι ο Κωνσταντίνος  Μεταξάς διορίστηκε να πάει στην Ήλιδα με δημόσιο υπούργημα. Δεν γνωρίζουμε τι είχε προηγηθεί αλλά χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σκληροί χαρακτηρισμοί. Παρακάτω δημοσιεύουμε το σχετικό κείμενο.

foto-c

      Ο Ανδρέας Μεταξάς γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Δεν ήταν άνθρωπος ιδιαίτερης μόρφωσης αλλά γνώριζε την ιταλική και τη γαλλική γλώσσα και ήταν μελετητής της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Τον Μάιο του 1821 αποβιβάστηκε στη Γλαρέντζα (Κυλλήνη) μαζί με τον εξάδελφό του Κωνσταντίνο Μεταξά και ένα σώμα Κεφαλλονιτών εθελοντών. Στις μάχες που διεξήχθησαν, στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα μέχρι τις 13 Ιουνίου, ήταν ανάμεσα στους διακριθέντες. Τραυματίστηκε μάλιστα, στη μάχη που δόθηκε στο Πούσι και γι’ αυτό μεταγενέστερα του έδωσαν το παρωνύμιο Κόντε Λάλας. Περιποιήθηκε τα τραύματά του, όπως και όλων των τραυματιών, ο Ηλείος ιατρός Αγαμέμνων Αυγερινός που είχε σπουδάσει ιατρική στην Πίζα της Ιταλίας. Σε ένα σημείωμα που έστειλε ο Ανδρέας Μεταξάς, από την Κόρινθο στις 13 Μαΐου 1822 στον πρόεδρο του εκτελεστικού, υπογράφει ως μινίστρος της αστυνομίας (υπουργός της αστυνομίας). Στις 12-6-1825 σε συνέλευση του βουλευτικού αναφέρεται ως υπουργός του πολέμου. Στο διάστημα από 3-9-1843 μέχρι 16-2-1844 ο Ανδρέας Μεταξάς ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας.