Το ημερολόγιο του πολιτιστικού συλλόγου για το 2020

foto-1

        Ο πολιτιστικός σύλλογος του Αμπελώνα Ηλείας κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2020 και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη διάθεσή του θα δοθούν για την ανακατασκευή του ιερού ναού Αγίου Βλασίου που βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού.

        Το 1700 έγινε από τους βενετούς η απογραφή Γκριμάνι. Ο επίσκοπος Ωλένης, στα πλαίσια της απογραφής αυτής, έστειλε στους βενετούς μία κατάσταση με όλες τις εκκλησίες της επισκοπής του. Από αυτή τη κατάσταση φαίνεται ότι η μοναδική εκκλησία που υπήρχε στο χωριό Ρώμεσι (Αμπελώνα) ήταν αυτή του Αγίου Βλασίου. Δεν γνωρίζουμε όμως αν η εκκλησία που αναφέρεται στην απογραφή του 1700 είναι αυτή που υπάρχει σήμερα ή κάποια άλλη που βρισκόταν στην ίδια ή σε άλλη θέση του χωριού. Για να δείτε την ανάρτηση “Ο Αμπελώνας (Ρώμεσι) Ηλείας το 1700” πατήστε εδώ

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου

Τελευταία ενημέρωση : 14-6-2019

Η ταυτότητα του έργου : Το συνολικό μήκος του αυτοκινητοδρόμου είναι 75 χλμ. Τα 62 χλμ. θα γίνουν με νέα χάραξη και τα υπόλοιπα 13 αφορούν διαπλάτυνση και βελτίωση της υπάρχουσας χάραξης. Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου θα διαθέτει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, θα έχει διαχωριστική νησίδα αλλά και νέους αναβαθμιζόμενους κάθετους και παράπλευρους άξονες. Το πλάτος του θα είναι 21,30 μ. και ο χρόνος περαίωσης για κάθε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου είναι 42 μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Το τμήμα Πάτρα – Πύργος ήταν κομμάτι της Ολυμπίας Οδού και κόπηκε το 2013 με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης. Την περίοδο 2008-2011 είχαν εκτελεστεί έργα που αντιστοιχούν στο 16% του συνολικού έργου. Το 2015 έσπασε στις παρακάτω 8 εργολαβίες : Διαβάστε περισσότερα “Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου”

Ο Αμπελώνας (Ρώμεσι) στο κτηματολόγιο

 

foto-1a
Αμπελώνας (Ρώμεσι)

Άρχισε στις 28-1-2019 η υποβολή, στο Γραφείο Κτηματογράφησης Πύργου, των δηλώσεων του νόμου 2308/1995. Όσοι λοιπόν έχουν δικαίωμα σε ακίνητο που βρίσκεται στον Αμπελώνα πρέπει να υποβάλουν δήλωση του δικαιώματός  τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Παρακάτω δίδουμε ορισμένες πληροφορίες για το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης: Διαβάστε περισσότερα “Ο Αμπελώνας (Ρώμεσι) στο κτηματολόγιο”

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2019 από τον πολιτιστικό σύλλογο.

         Κυκλοφόρησε από τον πολιτιστικό σύλλογο του Αμπελώνα , ΄΄Η Αγία Παρασκευή΄΄ , το ημερολόγιο του 2019. Περιέχει 48 παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με κατοίκους του χωριού μας, που στον καθένα θυμίζουν κάτι από το παρελθόν. Ο πολιτιστικός σύλλογος κάνει κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις ,ιδίως για τα παιδιά του χωριού και πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γιατί με τις δράσεις τους αυτές δίνουν ζωή στο χωριό μας και απασχολούν τη νεολαία μας με χρήσιμα και δημιουργικά πράγματα. Ο πολιτισμός άλλωστε είναι πλούτος.  

foto-a