Φωτογραφίες από την Ηλεία (27)

foto-1
Το Κατάκολο
foto-2
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Οι εργασίες για τη κατασκευή του ξεκίνησαν το 1890 και μέχρι τη δεκαετία του 1960 στέγασε τη δημοτική αγορά της πόλης. Αρχιτέκτονας ήταν , με κάποιες επιφυλάξεις , ο γερμανός Ερνέστος Τσίλερ.
foto-3
Η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου : Το κτίριο ανακαινίστηκε και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2013. Εδώ υπάρχουν μοναδικά εκθέματα από ολόκληρη την Ηλεία που καλύπτουν 4 περιόδους , τους προϊστορικούς , ιστορικούς , βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Άγαλμα λιονταριού που κατασπαράσσει κριό. Είναι φτιαγμένο από πωρόλιθο και βρέθηκε στη περιοχή της Βαρβάσαινας. Χρονολογείται στα τέλη του 4 ου αι. π.χ.
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Άγαλμα λιονταριού που κατασπαράσσει κριό. Ο Γεώργιος Παπανδρέου στο βιβλίο του η Ηλεία δια μέσου των αιώνων , που κυκλοφόρησε το 1924 , αναφέρει ότι στη κορυφή βουνού που βρίσκεται στα ΒΔ της Βαρβάσαινας και στα ΒΑ του Κολιρίου υπάρχουν ερείπια χριστιανικού ναίσκου του Προφήτη Ηλία και όλο το βουνό καλείται “Άγιος Ηλίας”. Κοντά στο ναίσκο υπάρχουν θεμέλια αρχαίου οικοδομήματος που ίσως είναι ναός. Γύρω από τα ερείπια αυτά υπάρχουν συντρίμματα κεραμικών και άλλα σημεία αρχαίας πόλης. Σε χαμηλότερο βουνό, πλησίον του προηγουμένου και σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη Βαρβάσαινα και στα βόρεια αυτής, βρέθηκε στη θέση Μάρμαρα το άγαλμα του λιονταριού που κατασπαράσσει κριό και είναι αυτό που βλέπουμε στις δυο φωτογραφίες. Στην ίδια θέση βρέθηκαν επίσης, ίχνη δεξαμενής, οικοδομικοί λίθοι, συντρίμματα κεραμικών και μάλιστα οι χωρικοί θυμούνται ότι υπήρχε παλαιότερα και μια ενεπίγραφη πλάκα. Φαίνεται ότι στη θέση αυτή ήταν πόλη που είχε φυσική ακρόπολη την κορυφή του βουνού του Αγίου Ηλία.
foto-6
Η παραλία του Αγίου Ηλία