Φωτογραφίες από την Ηλεία (15)

foto-15a
Κατάκολο : Μια ημέρα του χειμώνα του 2014.
foto-2
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Το κράνος του Αθηναίου στρατηγού Μιλτιάδη, ο οποίος το αφιέρωσε στο ιερό του Δία στην Ολυμπία μετά τη νίκη του επί των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.χ. Είναι χάλκινο, κορινθιακού τύπου, με κατεστραμμένο το επάνω μέρος. Στην κάτω αριστερή πλευρά είναι χαραγμένη η επιγραφή ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΟΙ ΔΙ.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Πήλινο άγαλμα του Δία και του Γανυμήδη. Ο Ζευς κρατάει ραβδί και μεταφέρει στον Όλυμπο το νεαρό πρίγκιπα της Τροίας Γανυμήδη για να τον κάνει οινοχόο των θεών. Ο Γανυμήδης κρατάει έναν πετεινό που του δώρησε ο θεός. Η μοναδική εκφραστικότητα, η κίνηση, η ζωντάνια και το χρώμα το κάνουν ένα από τα καλύτερα έργα πηλοπλαστικής της αρχαίας Ελλάδας. Προέρχεται από κορινθιακό εργαστήριο, ο καλλιτέχνης είναι άγνωστος και χρονολογείται στο 470 π.χ. Βρέθηκε στις ανασκαφές του 1878 στο χώρο του σταδίου.
foto-15d
Το κτήμα Μερκούρη : Βρίσκεται στο Κορακοχώρι της Ηλείας και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Κατάκολο. Έχει ιδιόκτητους αμπελώνες από τους οποίους παράγεται κρασί στο οινοποιείο του κτήματος, αλλά και ιδιόκτητους ελαιώνες. Το 1864 ο Θεόδωρος Μερκούρης αγόρασε από παραχώρηση εθνικών γαιών τις εκτάσεις, που στη συνέχεια απετέλεσαν το κτήμα Μερκούρη.