Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (61)

foto-1
Φωτογραφία (1) : Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι).
foto-2
Φωτογραφία (2) : Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Αριστερά φαίνεται το νέο δημοτικό σχολείο , το οποίο εγκαινιάστηκε εκείνη τη περίοδο. Δεξιά , σε πρώτο πλάνο , φαίνεται η οικία του Νίκου Τσαπόγα και στο βάθος διακρίνεται η οικία του Αναγνωστόπουλου (Τσαντίλη). Εδώ βλέπουμε και τη κατάσταση των δρόμων του χωριού. Ο χαλικοστρωμένος αυτός δημόσιος δρόμος περνούσε από το κέντρο του χωριού και συνέδεε το Πύργο με το Ρώμεσι και το Μαλαπάσι. Η φωτογραφία αυτή έχει τραβηχτεί από το ύψος του δρόμου όπου βρισκόταν η οικία του Βασίλη Φωτεινόπουλου , ενώ σήμερα στην ίδια θέση βρίσκεται η οικία του Θανάση Κατσέτη. Το ποδήλατο που βλέπουμε εδώ ήταν του νεαρού τότε ερασιτέχνη φωτογράφου Βασίλη , από τον Άγιο Γεώργιο , και το έδινε σε όποιον ήθελε να φωτογραφηθεί. Ο Βασίλης επισκεπτόταν τακτικά το χωριό και πολλές από τις φωτογραφίες που δημοσιεύω , αυτός τις έχει τραβήξει. Δεν γνωρίζω όμως εάν τελικά έγινε και επαγγελματίας φωτογράφος , κάτι που το ήθελε πολύ και ο ίδιος. Η φωτογραφία (1) δείχνει πως είναι σήμερα ο δρόμος της φωτογραφίας (2). Και οι δύο έχουν τραβηχτεί από το ίδιο σημείο αλλά η φωτογραφία (1) δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση του δρόμου.
(Αυτή τη φωτογραφία τη δημοσιεύω για να δείξω το τοπίο και όχι τη φάτσα μου …..).

foto-3
Σύναξη Ζαχιωταίων στο καφενείο του Γιώργη Ζαχιώτη στο Ρώμεσι , στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από αριστερά : Κική Ζαχιώτη , Τζίμης Ζαχιώτης , Κώστας Β. Ζαχιώτης , Νίκη Ζαχιώτη , η κυρία Σαρλή (φίλη της Νίκης) , Κώστας Γ. Ζαχιώτης , Γιώργης Θ. Ζαχιώτης , Χρήστος Ι. Ζαχιώτης.

foto-4
Στην Αθήνα , στο Ζάππειο , στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Από αριστερά : Κική Ζαχιώτη , Χρήστος Παπαδημακόπουλος (πατέρας της Κικής) , Κώστας Παπαδημακόπουλος (πατέρας του Χρήστου) , Διονυσία Παπαδημακοπούλου (σύζυγος του Χρήστου). Ο Κώστας Παπαδημακόπουλος παντρεύτηκε τη Θεοδώρα Κυριακοπούλου από το Ρώμεσι και απέκτησε τρία παιδιά , το Χρήστο , το Βασίλη και τη Παρασκευή. Μετά το θάνατο της Θεοδώρας παντρεύτηκε τη Μαρία Κελεσίδη , πρόσφυγα από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Ο Κώστας Παπαδημακόπουλος γεννήθηκε στο Ρώμεσι το 1872 και απεβίωσε το 1976 , σε ηλικία 104 ετών.