Η οικογένεια του Νικολάου Κακούρη

Στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου της 27-6-1931 υπάρχει το παρακάτω πρωτοσέλιδο δημοσίευμα. 

        Ο Νικόλαος Κακούρης ήταν γιός του Παπακώστα Κακούρη από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) και ένα από τα τρία παιδιά που απόκτησε με τη σύζυγό του Γραμματούλα Δαββέτα από το Στρέφι. Ο Παπακώστας υπηρέτησε αρχικά ως εφημέριος στην εκκλησία στο Ρώμεσι και αργότερα σε εκκλησίες του Πύργου και συγκεκριμένα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Αγία Κυριακή και τελικά στη μητρόπολη του Αγίου Νικολάου, όπου έμεινε μέχρι το θάνατό του. Ο παππούς του Νικολάου Κακούρη, ο Παπανικόλας, έφυγε από το χωριό του το Κακούρι (Αρτεμίσιο) Αρκαδίας και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρώμεσι. Παντρεύτηκε μάλιστα τη Μαρία Μπαλάσκα από το Μουζάκι και απόκτησε μαζί της οκτώ παιδιά. Ερχόμενος στο Ρώμεσι πήρε το επώνυμο Κακούρης, το οποίο προήλθε από τον τόπο καταγωγής του.

        Ο Νικόλαος Κακούρης ήταν καθηγητής στο Σχολαρχείο του Πύργου και το 1927 μετέβη στην Αμερική, όπου για τρία χρόνια σπούδασε παιδαγωγικά και ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ έγινε διευθυντής στο Διδασκαλείο της Δράμας και αργότερα διευθυντής των Παιδαγωγικών Ακαδημιών στη Τρίπολη, στο Πειραιά και το 1937 στο Μαράσλειο στην Αθήνα. Ο Νικόλαος Κακούρης με τη δασκάλα σύζυγό του απόκτησε δύο παιδιά, τον Κώστα και τον Χρήστο. Ο Χρήστος έγραψε την ιστορία της οικογένειάς του, την οποία επιμελήθηκε η κόρη του Έλλη Κακούρη, και το 2013 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Εκεί τη βρήκαμε και αντλήσαμε τα στοιχεία που παραθέτουμε. Το 1972 είχε επισκεφτεί το Ρώμεσι αναζητώντας τις ρίζες του, ενώ αργότερα έκανε μια αξιόλογη δωρεά για την ανέγερση της νέας εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Έφυγε από τη ζωή το 2012. Ο Κώστας Κακούρης υπηρέτησε ως δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου βρήκαμε το βιογραφικό του και τη φωτογραφία του.

Ο Κωνσταντίνος Κακούρης γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1919˙ ελληνικής ιθαγένειας˙ δικηγόρος Αθηνών˙ εισηγητής και στη συνέχεια πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας˙ Σύμβουλος Επικρατείας˙ πρόεδρος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας κατά δικαστικών λειτουργών ανωτέρων και ανωτάτων δικαστηρίων˙ μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου˙ γενικός επιθεωρητής των διοικητικών δικαστηρίων˙ μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου˙ πρόεδρος του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών˙ δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 14 Μαρτίου 1983 έως τις 6 Οκτωβρίου 1997˙ απεβίωσε στις 23 Μαρτίου 2000.

Ο Κωνσταντίνος Κακούρης ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1994 μέχρι το 2000 που έφυγε από τη ζωή.