Φωτογραφίες από την Ηλεία (35)

foto-1
Το μοναστήρι της Σκαφιδιάς : Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από το Πύργο , δίπλα στη παραλία της Σκαφιδιάς και στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου. Είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Ηλείας καθώς υπάρχει από το 12 ο αιώνα. Είναι αφιερωμένο στη κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στα χρόνια της Α’ τουρκοκρατίας ερημώθηκε και οι μοναχοί του κατέφυγαν στη Ζάκυνθο. Στη περίοδο της ενετοκρατίας έγινε μετόχι της Μονής Στροφάδων και ανακαινίσθηκε. Στη περίοδο της Β’ τουρκοκρατίας και της ελληνικής επανάστασης , στην οποία συμμετείχε ενεργά , πυρπολήθηκε δύο φορές. Το 1886 κατέρρευσε από σεισμό και το 1943 – 44 καταστράφηκε από ιταλικά και γερμανικά στρατεύματα. Στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος υπάρχει το μεσαιωνικό τετράπλευρο διώροφο κτίριο με τους τέσσερις κυλινδρικούς προμαχώνες στις γωνίες. Είναι το πιο ψηλό κτίριο που φαίνεται στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας. Το καθολικό κτίστηκε το 12 ο αιώνα και σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο , ενώ σε αυτό υπάρχει σημαντικό αρχείο , βιβλιοθήκη και μουσείο με πλούσια κειμήλια.

Το 1826 συνήλθαν στο μοναστήρι της Σκαφιδιάς οι αντιπρόσωποι της επαρχίας Πύργου για να εκλέξουν τους πληρεξουσίους τους για τη τρίτη Εθνική Συνέλευση. Για να δείτε τη σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ.

foto-2
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Πήλινος πίθος για ταφική χρήση. Βρέθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας , στη θέση Τραγάνα και χρονολογείται στη νεολιθική εποχή , 3 η χιλιετία – 2 η χιλιετία π.χ.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Κοσμήματα από χρυσό και υαλόμαζα. Βρέθηκαν στο Αλποχώρι Ηλείας μέσα σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και χρονολογούνται στο 14 ο – 12 ο αι. π.χ. Η θέση του εν λόγω τάφου βρίσκεται 10 χλμ βορειοδυτικά του Πύργου στη κοινότητα Αλποχωρίου , στη κορυφή ενός αμμόλοφου με θέα προς το κάμπο της Ηλείας και προς το Ιόνιο πέλαγος. Εντοπίστηκε το 1985 , ανασκάφηκε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους και είναι λαξευμένος στο μαλακό αμμόλιθο (μαρμαριά). Ο θάλαμος έχει σχήμα ακανόνιστου τετραπλεύρου με διαστάσεις 4,50 χ 5 μ. και ύψος 3,40 μ. Στη νοτιοδυτική πλευρά του θαλάμου έχει κατασκευασθεί ένας παραθάλαμος με διαστάσεις 2 χ 3,20 μ. Το συνολικό εμβαδόν του μνημείου ξεπερνά τα 25 τ.μ. , είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαλαμωτούς μυκηναϊκούς τάφους της Ηλείας και απέδωσε πολλά ευρήματα.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Μαρμάρινη φτερωτή γυναικεία μορφή. Πιθανόν να είναι Νίκη και ενδέχεται να ήταν ακρωτήριο κάποιου οικοδομήματος. Βρέθηκε στο Πύργο και χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αναφέρει για το συγκεκριμένο άγαλμα ότι βρέθηκε το 1901 στο Πύργο , στη θέση Χαλικιάτικα και ένεκα της ογκώδους βάσης του ήταν ακρωτήριο ναού ή άλλου σπουδαίου οικοδομήματος. Το άγαλμα έχει υποστεί μεγάλη φθορά γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν στη κοίτη κάποιου χειμάρρου της περιοχής.
foto-5
Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στη κεντρική πλατεία του Πύργου.