Ο Καϊάφας Ηλείας

         Η περιοχή του Καϊάφα Ηλείας ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ζαχάρως, καταλαμβάνει μια έκταση 5500 στρεμμάτων και αποτελείται από μια απέραντη αμμώδη παραλία, το πευκοδάσος της Στροφυλιάς, τη λίμνη και τα θερμά ιαματικά λουτρά που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Λαπίθα. Ο συνδυασμός θάλασσας, δάσους, λίμνης και βουνού δημιουργεί ένα πανέμορφο τοπίο που καθηλώνει τους επισκέπτες.

Η παραλία του Καϊάφα.

Η παραλία του Καϊάφα.
Η παραλία του Καϊάφα.

         Η παραλία έχει ανοιχτόχρωμη άμμο και ιδιαίτερους σχηματισμούς αμμοθινών που είναι κατάσπαρτες με κρινάκια της θάλασσας τα οποία ανθίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πευκοδάσος βρίσκεται μεταξύ της θάλασσας και της λίμνης, καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την Ηλεία το 2007, αλλά σήμερα έχει αναγεννηθεί. Είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο NATURA 2000.

Αμμοθίνες κατάσπαρτες με κρινάκια της θάλασσας στη παραλία του Καϊάφα.
Η παραλία του Καϊάφα.
Παραλία Καϊάφα : Τα κρινάκια της θάλασσας που ανθίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

         Η λίμνη καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, έχει μήκος 3 χιλιόμετρα, βάθος 2 μέτρα και συνδέεται με τη θάλασσα του Ιονίου με έναν μικρό πορθμό που ονομάζεται Μπούκα. Βρίσκεται μεταξύ του πευκοδάσους και του όρους Λαπίθα και δημιουργήθηκε, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, τον 6 ο αι. μ.χ. ύστερα από μεγάλο σεισμό. Ο περιηγητής Παυσανίας, ο οποίος επισκέφτηκε τη περιοχή γύρω στο 170 μ.χ, , αναφέρει τον ποταμό Άνιγρο ο οποίος πήγαζε από τη πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών, που βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο στους πρόποδες του όρους Λαπίθα. Σήμερα όμως δεν υπάρχει ποταμός και στη θέση του εκτείνεται η λίμνη Καϊάφα, η οποία δεν ομορφαίνει μόνο το τοπίο αλλά είναι ένα μέρος με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar, Corine – βιότοποι Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λίμνη φιλοξενεί ψάρια, χέλια, νερόφιδα, νεροχελώνες ενώ τη χειμερινή περίοδο βρίσκουν καταφύγιο εδώ πολλά αποδημητικά πουλιά.

Η παραλία του Καϊάφα.
Ο παραθαλάσσιος πύργος (καζάρμα} , στη παραλία του Καϊάφα , που κτίστηκε στη φραγκοκρατία για την αντιμετώπιση των πειρατών.
Η παραλία του Καϊάφα.

         Τα νερά της πηγής των Ανιγρίδων Νυμφών αλλά και του Γερανίου Άντρου ή των Ατλαντίδων Νυμφών ήταν γνωστά από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τις οποίες οι άνθρωποι απέδιδαν στις νύμφες Πηγαία, ΄Ιαση και Καλλιφάεια που σύμφωνα με το μύθο κατοικούσαν εκεί. Οι θρύλοι θέλουν στη περιοχή να γεννήθηκαν οι Ατλαντίδες, ενώ σύμφωνα με άλλο θρύλο ο Ξενοφώντας παρέμεινε στις πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα κι εκεί τότε συνέγραψε τα “Ελληνικά”.

Η παραλία του Καϊάφα.
Η παραλία του Καϊάφα.
Καϊάφας Ηλείας : Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός.

         Τα ιαματικά νερά έχουν έντονη δυσοσμία η οποία οφείλεται στη περιεκτικότητα των υδάτων σε υδρόθειο. Οι αρχαίοι όμως πίστευαν στο μύθο που έλεγε ότι ο Κένταυρος Χείρων όταν λαβώθηκε από το βέλος του Ηρακλή που ήταν ποτισμένο με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας, κατέφυγε στη πηγή των Ανιγρίδων για να πλύνει τη πληγή του με αποτέλεσμα τα ύδατα να αποκτήσουν τέτοια δυσοσμία.

Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του Καϊάφα που έχει μετατραπεί σε καφετέρια – μπαρ.
Άποψη του Καϊάφα : Η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου – Κυπαρισσίας που βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Άποψη του Καϊάφα : Η καφετέρια – μπαρ στο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

         Η συστηματική λειτουργία των λουτρών αρχίζει το 1907 όταν κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου – Κυπαρισσίας που περνούσε από τον Καϊάφα όπου υπήρχε σταθμός. Τότε κτίστηκαν, για την εξυπηρέτηση των λουομένων, τα τρία ξενοδοχεία Γεράνιο, Ολύμπια και Αρήνη, στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται μέσα στη λίμνη.

Η λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία : Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης.
Η λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία.
Η λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία : Το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

         Η λίμνη Καϊάφα αποτελεί και κέντρο πολλών υγρών σπορ όπως θαλάσσιου σκι και είναι ιδανική για προπόνηση Ελλήνων και ξένων αθλητών. Μάλιστα το 2022 και το 2023 πραγματοποιήθηκε στη λίμνη η συνάντηση αθλητών θαλάσσιου σκι, το KAIAFAS BATTLE LAKE EVENT, διοργάνωση αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι και την Ελληνική Ομοσπονδία.

Η λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία.
Η λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία : Το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης.
Η λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία : Οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών στους πρόποδες του όρους Λαπίθα όπως φαίνονται από το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

         Από τη δεκαετία του 1960 και μέχρι το 1999 τα λουτρά ανήκαν στον ΕΟΤ. Από το 2000 και μέχρι σήμερα ανήκουν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου. Έργα αποκατάστασης στη περιοχή της Λίμνης Καϊάφα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Τα έργα προχώρησαν και έφτασαν στο 30% αλλά η ΕΤΑΔ σταμάτησε να πληρώνει και ο εργολάβος ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης.

Οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα.
Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης στη λίμνη Καϊάφα.
Η ενημερωτική πινακίδα για τα έργα στη περιοχή της λίμνης Καϊάφα.