Φωτογραφίες από την Ηλεία (48)

foto-1
Η τεχνητή λίμνη στο φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία : Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου και δημιουργήθηκε έπειτα από τη κατασκευή φράγματος στο Πηνειό ποταμό. Έχει επιφάνεια 19,895 τ. χλμ. και χωρητικότητα 355.000.000 κυβικά μέτρα. Το φράγμα κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1961-1968 , για την άρδευση του ηλειακού κάμπου. Έχει μήκος 2175 μ. και ύψος 50 μ. Στο μέσον της φωτογραφίας φαίνεται το όρος Σκόλλις της Αχαΐας , (η Ωλένια πέτρα κατά τον Όμηρο) και στο βάθος δεξιά διακρίνεται ο Ερύμανθος.
foto-2
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Ψηφιδωτό με παράσταση Τρίτωνα ανάμεσα σε θαλάσσιους ίππους. Βρίσκεται στις θέρμες Κρονίου , στη δυτική πλευρά του περιστυλίου όπου ήταν η κεντρική είσοδος. Οι θέρμες Κρονίου ή βόρειες θέρμες βρίσκονται βόρεια του πρυτανείου και οικοδομήθηκαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή , επάνω σε κτήριο και λουτρά ελληνιστικών χρόνων. Το κτήριο καταστράφηκε στο τέλος του 3 ου αι. μ.χ. από σεισμό. Η τελευταία επισκευή του χρονολογείται στον 5 ο αι. μ.χ. οπότε λειτούργησε ως χώρος επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων. Οι θέρμες αυτές αποκαλύφθηκαν το 1880 κατά τις γερμανικές ανασκαφές και η έρευνα ολοκληρώθηκε τα έτη 1987-1991.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Χάλκινος πολιορκητικός κριός που ήταν ανάθημα στο ιερό. Είναι όργανο πολέμου , από συμπαγή χαλκό και έχει μεγάλο βάρος. Διακοσμείται και στις δύο πλευρές του με κεφαλές κριών , εξαίρετης τέχνης. Αποκαλύφθηκε κατά την έρευνα των πρανών του σταδίου και πρόκειται για τον μοναδικό έως σήμερα σωζόμενο πολιορκητικό κριό. Είναι έργο πιθανόν σικελικού εργαστηρίου και χρονολογείται στο Α’ μισό του 5 ου αι. π.χ.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Αμφορέας τετράωτος. Βρέθηκε στη κοινότητα Κλαδέου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και χρονολογείται στο 12 ο – 11 ο αι. π.χ.

Για να δείτε πληροφορίες για το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλαδέου , στο οποίο βρέθηκε ο αμφορέας , πατήστε εδώ.

foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Χάλκινη υδρία. Χρονολογείται στον 5 ο αι. π.χ.
foto-6
Ο Αλφειός ποταμός στο ύψος της Τρυπητής στην Ηλεία : Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και έχει 110 χιλιόμετρα μήκος. Πηγάζει από τους πρόποδες του Ταϋγέτου στην Αρκαδία και χύνεται στο Κυπαρισσιακό κόλπο , κοντά στο Επιτάλιο (Αγουλινίτσα) Ηλείας. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Λούσιος , ο Λάδωνας και ο Ερύμανθος.
foto-7
Το τρένο στο Κατάκολο : Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου – Κατακόλου ολοκληρώθηκε το 1882 και είναι η πρώτη γραμμή στην Ελλάδα εκτός Αττικής. Η γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία , μήκους 33 χλμ , είναι η μόνη που λειτουργεί σήμερα στην Ηλεία , αφού το 2011 διεκόπη η σύνδεση με την Αθήνα.