Ο φάρος του Κατακόλου

        Ο φάρος του Κατακόλου κατασκευάστηκε το 1865 και είναι γαλλικής προέλευσης. Ο πέτρινος πύργος , που έχει ύψος 9 μέτρα , είναι εξωτερικά τετράγωνος και εσωτερικά κυκλικός με διάμετρο 2 μέτρα. Στο εσωτερικό του πυργίσκου υπάρχει ο μηχανισμός του φάρου , ενώ στη κορυφή του βρίσκεται ο θάλαμος με το κάτοπτρο. Η εμβέλειά του χαρακτηρίζεται μικρή και φτάνει τα 18 με 19 ναυτικά μίλια.

foto-1
Ο φάρος του Κατακόλου
foto-2
Ο φάρος του Κατακόλου

         Το κτήριο του φάρου διαθέτει τέσσερα δωμάτια που τα χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια , ενώ υπάρχει και ένα ξεχωριστό κτήριο που είχε τη χρήση κουζίνας και σαλοτραπεζαρίας. Ο φάρος κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1946 , ενώ το 1978 ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

foto-3
Ο φάρος στο καταπράσινο βουνό του Κατακόλου και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.
foto-4
Δορυφορική φωτογραφία του Κατακόλου και της ευρύτερης περιοχής.

         Ο φάρος , με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού , χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και νεότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ξεκινάει από το Κατάκολο και φτάνει μέχρι το φάρο και μόνο τα τελευταία 100 μέτρα περίπου είναι χωματόδρομος αλλά βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

foto-5
Δορυφορική φωτογραφία του Κατακόλου
foto-6
Η παραλία του Κατακόλου
foto-7
Άποψη του Κατακόλου