Φωτογραφίες από την Ηλεία (34)

foto-1
Πεζόδρομος στο Πύργο
foto-2
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Εικονιστικός κρατήρας που αποτελούσε σήμα σε τάφο μυκηναίου πολεμιστή. Απεικονίζονται δύο άρματα με τους ηνιόχους τους οι οποίοι φορούν κράνος και κρατούν διπλό χαλινάρι. Στα άρματα αυτά διακρίνεται μόνο ένας τροχός ο οποίος έχει τέσσερις ακτίνες. Πρόκειται για παράσταση με αγώνες αρματοδρομίας , προς τιμήν του νεκρού, ή για πομπή αρμάτων σαν απόδοση τιμής στη πολεμική ανδρεία του όσο ήταν στη ζωή. Ο κρατήρας αυτός είναι σημαντικό εύρημα γιατί αποτελεί εξαίρετο δείγμα ηλειακού εργαστηρίου. Βρέθηκε το 2010 στο μυκηναϊκό νεκροταφείο , στη κοινότητα Μάγειρα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στη θέση Κιούπια. Ο νεκρός είχε ενταφιασθεί με τον οπλισμό του (δόρυ , ξίφος και κνημίδες) . Χρονολογείται στο 12 ο – 11 ο αι. π.χ.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινο ενεπίγραφο ψήφισμα. Πρόκειται για σημαντικό ιστορικό κείμενο , της εποχής της ανεξαρτησίας των τριφυλιακών πόλεων , που είναι γραμμένο στην ηλειακή διάλεκτο. Στο ψήφισμα αυτό του κοινού των τριφυλίων αναφέρεται το όνομα της θεάς Αθηνάς και ορισμένα πρόσωπα τα οποία γίνονται πολίτες της Μακίστου. Βρέθηκε στο ναό της Αθηνάς στη Σκιλλουντία (Μάζι) και χρονολογείται στο 399 – 369 π.χ. Το εύρημα αυτό είναι και μία από τις αποδείξεις ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και ότι η αρχαία πόλη στην οποία ανήκε ήταν η Μάκιστος.

Για να δείτε πληροφορίες για το ναό της Αθηνάς Μακίστου πατήστε εδώ.

foto-4
Σχεδιαστικό ανάπτυγμα της προηγούμενης επιγραφής την οποία χαρακτηρίζει ο ρωτακισμός (συχνή χρήση του ρ) , βασικό γνώρισμα της ηλειακής διαλέκτου. Στη διάλεκτο αυτή σε ορισμένες λέξεις υπάρχει η κατάληξη “ρ” αντί ¨ς¨ , (π.χ. έδοξε τοιρ τριφυλίοιρ αντί έδοξε τοις τριφυλίοις ή ταρ Αθανάρ αντί τας Αθανάς δηλαδή της Αθηνάς).
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Πτηνόσχημο αγγείο που το χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά υγρών. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα ηλειακής κεραμικής κατά το τέλος της μυκηναϊκής εποχής. Βρέθηκε στην Αγία Τριάδα (Μπουκοβίνα) και χρονολογείται στο 12 ο – 11 ο αι. π.χ.
foto-6
Το Κατάκολο μία ημέρα του χειμώνα