Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Πύργο και στη Γαστούνη το 1823

         Στις 25 Δεκεμβρίου 1823 , ο Ανδρέας Ζαΐμης έστειλε από τη Κερπινή μία επιστολή προς το Βουλευτικό Σώμα με την οποία , μεταξύ των άλλων , γνωστοποιούσε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αν και προσκλήθηκε από το Εκτελεστικό να μεταβεί με τους άνδρες του στο Ναύπλιο , παραμένει ακόμη στη Γαστούνη. Στο Πύργο μάλιστα πυρπόλησε τα σπίτια του Λυκούργου Ι. Κρεστενίτη και του χιλιάρχου Πέτρου Μήτσου , ενώ άρπαξε και όλα τους τα υπάρχοντα. Αυτοί και οι υπόλοιποι επιστάτες , όταν ο Κολιόπουλος έφθασε στην Αγουλινίτσα , γνωρίζοντας τους σκοπούς του , έφυγαν από το Πύργο για να μην εκθέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο

foto-1
Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Πύργο.

         Ο Λυκούργος Κρεστενίτης και ο Πέτρος Μήτσου ήσαν από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων που έγιναν στο Πύργο το καλοκαίρι του 1823. Για να δείτε τη σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ. Μερικούς μήνες αργότερα όμως και συγκεκριμένα στις 10-10-1824 , το Εκτελεστικό ζητούσε την έγκριση του Βουλευτικού για τον προβιβασμό του Πέτρου Μήτσου στο βαθμό του στρατηγού. Είχε προηγηθεί στις 23-6-1824 ο προβιβασμός του στο βαθμό του αντιστρατήγου. Στα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας της βουλής βρήκαμε την επιστολή του Ανδρέα Ζαΐμη και την δημοσιεύουμε.

foto-2

         Ο Λυκούργος Κρεστενίτης, κατά την πρώτη φάση του εμφυλίου, ήταν πολιτικός αντίπαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη λόγω της φιλίας που είχε με τον Ανδρέα Ζαΐμη. Ο Κολιόπουλος, που αναφέρει ο Ζαΐμης στην επιστολή του, ήταν ο Δημήτρης Πλαπούτας , γιος του Κόλια Πλαπούτα και στενός συνεργάτης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.