Φωτογραφίες από την Ηλεία (24)

 

foto-1
Η παραλία του Κατακόλου
foto-2
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Ο ναός της Ήρας (Ηραίον). Κατασκευάστηκε περίπου το 600 π.χ. από τους κατοίκους του Σκιλλούντα που ήταν αρχαία πόλη της Ηλείας. Το όνομα του αρχιτέκτονα δεν είναι γνωστό. Είναι δωρικού ρυθμού με 6 κίονες στις στενές πλευρές του και 16 στις μακριές. Το μήκος του ναού είναι 50,01 μ. και το πλάτος του 18,76 μ. Μέσα στο ναό υπήρχαν, σύμφωνα με τον Παυσανία, αγάλματα του Δία και της Ήρας καθισμένης σε θρόνο. Το λίθινο κεφάλι που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας πιθανόν να ανήκει στο άγαλμα της Ήρας που υπήρχε μέσα στο ναό.
foto-3
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Ο ναός της Ήρας. Στα ρωμαϊκά χρόνια είχε μετατραπεί σε μουσείο. Μέσα στο ναό φυλάσσονταν , ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο δίσκος της ιερής εκεχειρίας, η λάρνακα του Κυψέλου και η τράπεζα του Κολώτη πάνω στην οποία τοποθετούνταν τα στεφάνια αγριελιάς με τα οποία στεφάνωναν τους ολυμπιονίκες. Έχουν αναστηλωθεί τέσσερις κίονες του ναού και είναι αυτοί που φαίνονται στη φωτογραφία. Μπροστά από το ναό υπήρχε ο βωμός της Ήρας στον οποίο γίνεται σήμερα η αφή της ολυμπιακής φλόγας από την πρωθιέρεια, με τη χρήση κατόπτρου.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Σύνθεση από το δυτικό αέτωμα του ναού του Δία όπου παριστάνεται αγώνας Λαπιθών και Κενταύρων. Στα αριστερά του Απόλλωνα , που είναι η κεντρική μορφή του αετώματος, ο ήρωας Θησέας κρατώντας πέλεκυ στο αριστερό του χέρι προσπαθεί να κτυπήσει Κένταυρο στον οποίο αντιστέκεται μία Λαπιθίδα βάζοντας και τα δυο της χέρια στο πρόσωπό του.
foto-5
Άποψη από τις εγκαταστάσεις του Ρόμπινσον Κλαμπ στο Κάστρο Κυλλήνης.