Φωτογραφίες από την Ηλεία (54)

foto-1
Η γέφυρα του ποταμού Κλαδέου στην Αρχαία Ολυμπία. Στο βάθος είναι ο Κρόνιος Λόφος ο οποίος κάηκε ολοσχερώς , τον Αύγουστο του 2007 , από τη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Ηλεία. Σήμερα , όπως φαίνεται και στη φωτογραφία , τα δέντρα του λόφου έχουν μεγαλώσει αρκετά και το Κρόνιο θυμίζει πλέον την εικόνα που είχε πριν από τη πυρκαγιά.
foto-2
Το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στη κεντρική πλατεία του Πύργου (Σάκη Καράγιωργα).
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας: Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από έπαυλη που βρίσκεται νοτιοδυτικά του πρόπυλου της αγοράς. Στον εσωτερικό κύκλο παριστάνεται λύρα με την επιγραφή ΑΠΟΛΛΩΝ. Στο εξωτερικό μέρος αναγράφονται τα ονόματα των εννέα Μουσών και της Μνημοσύνης με τα σύμβολά τους. Χρονολογείται στα μέσα του 3 ου αι. μ.χ.
foto-4
Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας: Μαρμάρινο άγαλμα επιφανούς Ηλείας που βρέθηκε στην Ολυμπία και ήταν τοποθετημένο στο πρόναο του Ναού της Ήρας. Χρονολογείται στο β’ μισό του 1 ου αι. μ.χ και ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

Για να δείτε την ανάρτηση για το ναό της Ήρας στην Ολυμπία , πατήστε εδώ.

foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Ηλειακό πήλινο μαγειρικό σκεύος (λοπάδα). Χρονολογείται στα τέλη του 7 ου με αρχές 6 ου αι. π.χ.
foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Λαβή λεκάνης με παράσταση δύο λιονταριών που κατασπαράσσουν ελάφι. Οι λαβές αυτού του είδους χρησιμοποιούνταν σε αβαθείς χάλκινες λεκάνες (ποδονιπτήρες) που χρησίμευαν και ως τελετουργικά σκεύη. Χρονολογείται περίπου στο 480 π.χ. και είναι πιθανόν έργο αττικού εργαστηρίου.
foto-7
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Μαρμάρινη κεφαλή γενειοφόρου με κράνος που είναι διαμορφωμένο στο επάνω μέρος ως κεφαλή ζώου. Προέρχεται από σύνθεση με παράσταση Γιγαντομαχίας που υπήρχε στο ανατολικό αέτωμα του Ναού της Αθηνάς Μακίστου στη Σκιλλουντία (Μάζι) Ηλείας. Χρονολογείται στο 399 – 367 π.χ.

Για να δείτε την ανάρτηση για το Ναό της Αθηνάς Μακίστου στη Σκιλλουντία , πατήστε εδώ.

foto-8
Άποψη από το κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας. Η φωτογραφία είναι του 2007.