Φωτογραφίες από την Ηλεία (38)

foto-1
Το Κατάκολο
foto-2
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Κερατόσχημο αγγείο κυπριακής απομίμησης. Βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο στη κοινότητα Κλαδέου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Χρονολογείται στο 12 ο – 11 ο αι. π.χ.

Για να δείτε πληροφορίες για το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλαδέου , πατήστε εδώ.

foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινο σταθμίο που φέρει την επιγραφή “ΔΙΟΣ ΚΑΑ” (Ναός Διός) . Βρέθηκε στα Μακρίσια Ηλείας στη θέση Μπάμπες και χρονολογείται στο 3 ο – 1 ο αι. π.χ.

         Στις Μπάμπες Μακρισίων , στο λόφο “Αρνοκατάραχο” , υπάρχει ιερό που πιθανόν ανήκε στον Αρχαίο Σκιλλούντα γιατί βρίσκεται πάνω από το οροπέδιο όπου τοποθετείται η αρχαία πόλη. Ο αρχαιολόγος Ν. Γιαλούρης ανέσκαψε , στη δεκαετία του 1950 , έναν μικρό δωρικό ναό που έχει διαστάσεις 8,36 χ 4,55 μ. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στο Δία και χρονολογείται στα τέλη του 6 ου αι. π.χ. με αρχές του 5 ου αι. π.χ.

foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Υψίποδη κύλικα. Αγγείο από το οποίο έπιναν κρασί. Βρέθηκε στη Σκιλλουντία Ηλείας στη θέση Τρανό Πλάι και χρονολογείται στο Β’ μισό του 5 ου αι. π.χ.
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινο κάτοπτρο που βρέθηκε στο ναό της Λιμνάτιδας Αρτέμιδας στο χωριό Κουμουθέκρα (Αρτέμιδα) Ηλείας. Φέρει την επιγραφή , σε ηλειακή διάλεκτο , “ΙΑΡΟΝ ΑΡΤΑΜΙΤΟΣ ΛΙΜΝΑΤΙΟΣ” (ιερόν Αρτέμιδος Λιμνάτιδος). Το κάτοπτρο χρονολογείται στο Β’ μισό του 6 ου αι. π.χ. ενώ η επιγραφή στο Α’ μισό του 5 ου αι. π.χ. Το εύρημα αυτό αποτελεί και μία από τις αποδείξεις ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στην Αρτέμιδα.

         Ο ναός της Λιμνάτιδας Αρτέμιδας βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Λαπίθα , στα βόρεια του χωριού Αρτέμιδα , στη θέση ψιλολιθάρια και σε υψόμετρο 755 μέτρων.  Είναι δωρικού ρυθμού και ανακαλύφθηκε το 1907 από τον γερμανό αρχαιολόγο K. Muller. Οι διαστάσεις του είναι 5,80 χ 12,40 μ. ενώ δεν έχει συνεχή στυλοβάτη , αλλά ο κάθε κίονας έχει δικό του θεμέλιο. Τα ευρήματα της ανασκαφής ήσαν αρκετά και εκτείνονται από τη γεωμετρική περίοδο έως τα μέσα του 3 ου αι. π.χ. Το χωριό Αρτέμιδα (Κουμουθέκρα) Ηλείας κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2007 και η ανοικοδόμησή του έγινε με έξοδα του κυπριακού κράτους.

foto-6
Πεζόδρομος στο Πύργο.