Φωτογραφίες από την Ηλεία (50)

foto-1
Άποψη του Κατακόλου. Φωτογραφία του 2011.
foto-2
Αρχαιολογικός χώρος Ήλιδας : Θεμέλια κτηρίων στο ΝΔ άκρο του πλατώματος της Αγοράς , που ήταν το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Η Ήλιδα ήταν η διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων για περισσότερο από μία χιλιετία. Οι αθλητές ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται στην Ήλιδα , ένα με δύο μήνες νωρίτερα από την έναρξη των αγώνων , προκειμένου να προπονηθούν στα τρία γυμνάσια που διέθετε η πόλη , να μάθουν τους κανονισμούς των αγώνων και να καταταχθούν κατά ηλικία και κατηγορία αθλημάτων. Η Ήλιδα κατά την ιστορική εποχή είχε 60.000 κατοίκους.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Λάγηνος ελληνιστικής εποχής.
foto-4
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Χάλκινος λέβητας που έφερε πέντε προτομές ταύρων στερεωμένες στο χείλος , από τις οποίες σώζεται η μία. Στο χείλος υπάρχει επιγραφή σε ηλειακό αλφάβητο : ΙΑΡΟΝ ΔΙΟΣ. Λέβητες αυτού του τύπου με προτομές ταύρων είναι διαδεδομένοι στην Ανατολία , τη Β Συρία και την Ετρουρία (Τυρρηνία). Χρονολογείται στα τέλη του 8ου αι. π.χ.
foto-5
Ολυμπία , Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Μαρμάρινη ενεπίγραφη βάση ανδριάντα του Ρόδιου παγκρατιαστή Δαμάγητου , γιου του Διαγόρα. Ο Δαμάγητος ήταν Ολυμπιονίκης στην 82η και 83η ολυμπιάδα (452 και 448 π.χ.). Προέρχεται από την Ολυμπία και χρονολογείται στον 3ο αι. π.χ. Ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

         Ο Ολυμπιονίκης Διαγόρας ο Ρόδιος είχε τρεις γιους Ολυμπιονίκες , τον Δαμάγητο , τον Ακουσίλαο και τον Δωριέα αλλά και δύο εγγόνια , τον Πεισίρροδο , τον γιο της κόρης του Καλλιπάτειρας και τον Ευκλή , τον γιο της κόρης του Φερενίκης. Η Καλλιπάτειρα ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε μέσα στο στάδιο και παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες , παραβαίνοντας το κανονισμό που απαγόρευε τη παρακολούθηση των αγώνων από γυναίκες. Όσες παρέβαιναν το κανονισμό τιμωρούνταν σε θάνατο με κατακρήμνιση από το Τυπαίο όρος. Η Καλλιπάτειρα για να θαυμάσει το γιο της Πεισίρροδο που αγωνιζόταν στη πάλη , μεταμφιέστηκε σε γυμναστή και παρακολούθησε τον αγώνα. Προδόθηκε όμως από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό της για τη νίκη του γιου της , αλλά δεν της επιβλήθηκε η θανατική ποινή γιατί ήσαν Ολυμπιονίκες , ο πατέρας της , τα τρία αδέλφια της , ο γιος της και ο ανιψιός της.

foto-6
Το κάστρο Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι στην Ηλεία. Κατασκευάστηκε από τον Φράγκο Γοδοφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο μεταξύ του 1220 και του 1223.
foto-7
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Αρχαίας Ολυμπίας : Το 1891 η γραμμή Αθήνας – Πύργου επεκτάθηκε μέχρι την Ολυμπία. Σήμερα στην Ηλεία λειτουργεί μόνο η γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία που έχει 33 χλμ. μήκος.