Φωτογραφίες από την Ηλεία (66)

foto-1
Η λίμνη του φράγματος Πηνειού στην Ηλεία.
foto-2
Η Ιερά Μονή Σεπετού , στην Ηλεία. Είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε το 12 ο αι. μ.χ. Είναι κτισμένη σε απόκρημνο βράχο πάνω ακριβώς από το Τρίτωνα ποταμό , παραπόταμο του Αλφειού. Βρίσκεται ανατολικά της Καλλιθέας (Ζάχα) , κοντά στο χωριό Αλίφειρα , του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Στις 23 Αυγούστου 1915 , την ημέρα που πανηγύριζε η μονή , εκδηλώθηκε πυρκαγιά που αποτέφρωσε το ναό και πολλά κειμήλια. Σώθηκε η εικόνα της Παναγίας της Σεπετιώτισσας , έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αργότερα η μονή ανακαινίστηκε και έλαβε τη σημερινή της μορφή. Σήμερα η μονή είναι γυναικεία και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.
foto-3
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας : Κεφαλή Σφίγγας από ακρωτήριο του θησαυρού των Γελώων. Πιθανόν προέρχεται από εργαστήριο της Μεγάλης Ελλάδας και χρονολογείται στο Β’ μισό του 6 ου αι. π.χ.
foto-4
Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας : Χάλκινο αγαλματίδιο ήρωα. Βρέθηκε στο στάδιο της Ολυμπίας και χρονολογείται στο 480 – 470 π.χ. Ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
foto-5
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας : Μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα. Είναι αντικείμενο σχετικό με την οργάνωση της πόλης και χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή.
foto-6
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Χάλκινος κρουνός. Βρέθηκε στο Φλόκα Ηλείας και ανήκε σε μνημειώδη κρήνη. Χρονολογείται στο Α’ μισό του 1 ου αι. π.χ.
foto-7
Ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πύργο. Είναι η παλαιότερη εκκλησία της πόλης , γοτθικού ρυθμού , και χτίστηκε γύρω στα 1834, Στο εσωτερικό της υπάρχουν αγιογραφίες του σπουδαίου Ζακυνθινού Ταμβάκη , ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της φιλοτεχνήθηκε το 1859 από τον Ηπειρώτη Γεώργιο Χριστοδούλου.
foto-8
Ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πύργο , με τα νεογοτθικά τόξα των παραθύρων και των κωδωνοστασίων.