Το Κάστρο της Κουκουβίτσας στην Ηλεία

         Το αρχαίο φρούριο που είναι γνωστό ως “Κάστρο της Κουκουβίτσας” ή “Κάστρο της Κορυφής” βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα βόρεια της ομώνυμης κοινότητας. Είναι κτισμένο στη κορυφή δύο συνεχόμενων χαμηλών λοφίσκων και έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερσή του μεγάλοι ορθογώνιοι πωρόλιθοι. Το φρούριο εντοπίστηκε το 1909 από τον αρχαιολόγο Α Σκιά ενώ η ανασκαφή του πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2001 – 2004 από τη Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. Στο ανατολικό μέρος του κάστρου , που διατηρείται σε καλή κατάσταση , υπάρχει η είσοδος. Και στις δύο πλευρές της πύλης υπάρχουν πύργοι και ο μεγαλύτερος είναι αυτός που βρίσκεται στα δεξιά μας όταν μπαίνουμε στο κάστρο. Ένας τρίτος πύργος αποκαλύφθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του τείχους. Έχουν αποκαλυφθεί τα 86 μέτρα περίπου του φρουρίου ενώ το μέγιστο ύψος του φθάνει τα 3 μέτρα.

foto-1
Άποψη του Κάστρου της Κουκουβίτσας.
foto-2
Άποψη του Κάστρου της Κουκουβίτσας.

         Το Κάστρο της Κουκουβίτσας είναι η μοναδική αρχαία ακρόπολη που έχει διασωθεί στο βόρειο τμήμα της Ηλείας. Οι μελετητές εξετάζοντας τα αρχαιολογικά στοιχεία αλλά και τα ιστορικά δεδομένα , κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φρούριο είχε ανεγερθεί από κάποια πόλη της Πισάτιδας , για στρατιωτικούς σκοπούς. Από τη θέση του κάστρου υπάρχει η δυνατότητα κατόπτευσης μεγάλου μέρους της περιοχής της αρχαίας πόλης Ήλιδας. Αυτό το γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κάστρο κτίστηκε κατά των Ηλείων και μάλιστα μετά το 400 π.χ. όταν οι Ηλείοι ηττήθηκαν από τους Λακεδαιμονίους και αναγκάστηκαν να αφήσουν αυτόνομες την Πισάτιδα και την Τριφυλία. Διατήρησαν όμως την κυριότητα του ιερού της Ολυμπίας και τη διεύθυνση των αγώνων. Το είδος της τοιχοποιίας του κάστρου αλλά και η κεραμική που βρέθηκε στο χώρο είναι της συγκεκριμένης εποχής.

foto-3
Ο μεγάλος πύργος του Κάστρου της Κουκουβίτσας.
foto-4
Ο μεγάλος πύργος και η είσοδος του Κάστρου της Κουκουβίτσας.

         Οι Ηλείοι όμως με τη βοήθεια των Θηβαίων ανέκτησαν το 370 – 369 π.χ. την κυριαρχία ολόκληρης της Πισάτιδας. Οι Πισάτες όμως με τη βοήθεια των Αρκάδων επαναστάτησαν και πάλι κατά των Ηλείων αλλά υπετάγησαν σε αυτούς οριστικά το 364 π.χ. Επομένως το κάστρο κτίστηκε κατά των Ηλείων και διατηρήθηκε από το 400 μέχρι το 370 ή το πολύ μέχρι το 363 π.χ.

foto-5
Ο μεγάλος πύργος του Κάστρου της Κουκουβίτσας. Αριστερά είναι η είσοδος και δεξιά ένα μέρος του τείχους.
foto-6
Μερική άποψη του Κάστρου της Κουκουβίτσας.

         Οι ανασκαφές στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου έφεραν στο φως λείψανα μυκηναϊκών χρόνων στη νοτιοδυτική πλευρά. Επίσης εντοπίστηκαν θεμέλια κτηρίων της ελληνιστικής εποχής σε όλη την έκταση που βρίσκεται ανατολικά , μπροστά στην οχύρωση.

foto-7
Η είσοδος του Κάστρου της Κουκουβίτσας που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του μεταξύ των δύο πύργων. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται η θάλασσα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
foto-8
Το πρόπυλο μεταξύ των δύο πύργων , στην ανατολική πλευρά του Κάστρου της Κουκουβίτσας.

         Σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά της ακρόπολης , στη θέση “Φούρνοι” , βρέθηκαν μετά από ανασκαφές δύο συλημένα κυκλικά ταφικά μνημεία από πωρόλιθο. Βόρεια των ταφικών μνημείων εντοπίστηκε τοίχος από ορθογώνιους πωρόλιθους που έχει σωζόμενο μήκος 12 μέτρα και αποτελούσε τον περίβολο των ταφικών μνημείων.

foto-9
Ο τρίτος πύργος του Κάστρου της Κουκουβίτσας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του τείχους.
foto-10
Λείψανα μυκηναϊκών χρόνων στον περιβάλλοντα χώρο του Κάστρου της Κουκουβίτσας. Βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του φρουρίου.
foto-11
Ο τρίτος πύργος του Κάστρου της Κουκουβίτσας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του τείχους.
foto-12
Ο τρίτος πύργος του Κάστρου της Κουκουβίτσας. Στο βάθος διακρίνεται η θάλασσα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
foto-13
Στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκεται ανατολικά του Κάστρου της Κουκουβίτσας βρέθηκαν θεμέλια κτηρίων της ελληνιστικής εποχής.
foto-14
Ο Ερύμανθος όπως φαίνεται από το Κάστρο της Κουκουβίτσας.
foto-15
Το όρος Σκόλλις της Αχαϊας όπως φαίνεται από το Κάστρο της Κουκουβίτσας. Πρόκειται για την Ωλενία Πέτρα που αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.
foto-16
Το Κατάκολο όπως φαίνεται από το Κάστρο της Κουκουβίτσας.
foto-18
Ο Αμπελώνας (Ρώμεσι) όπως φαίνεται από το Κάστρο της Κουκουβίτσας. Στο βάθος διακρίνεται η θάλασσα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
foto-19
Δορυφορική φωτογραφία του Κάστρου της Κουκουβίτσας.
foto-20
Δορυφορική φωτογραφία της Κορυφής (Κουκουβίτσα) και της ευρύτερης περιοχής. Η απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι : Αμπελώνας – Κορυφή 4,5 χιλ. , Κορυφή – Κάστρο Κουκουβίτσας 2,3 χιλ. , Αμπελώνας – Κάστρο 6 χιλ.