Η Αρχαία Ήλιδα (4)

                Συνέχεια από την ανάρτηση : Η Αρχαία Ήλιδα (3)

         Το 219-8 π.χ. ο Φίλιππος Ε’ της Μακεδονίας έρχεται σε βοήθεια των Αχαιών , εισβάλλει στην Ήλιδα και προξενεί μεγάλες καταστροφές. Το 217 π.χ. οι Ηλείοι αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν και τα σύνορά τους περιορίζονται και πάλι στη Κοίλη Ήλιδα , τη Πισάτιδα και την Ακρώρεια , εκτός του Λασιώνα. Το 212 π.χ. οι Ηλείοι συμμαχούν με τους Αιτωλούς και τους Ρωμαίους. Τα επόμενα χρόνια έχουμε πολεμικές συρράξεις μεταξύ των συμμάχων από τη μια μεριά και των Αχαιών και Μακεδόνων από την άλλη. Το 209 π.χ. ο Φίλιππος Ε’ με τους Αχαιούς λεηλατεί και πάλι την Ηλεία αλλά η άφιξη ισχυρής ρωμαϊκής δύναμης και η εμφάνιση Ιλλυριών επιδρομέων στη Μακεδονία τον ανάγκασαν να επιστρέψει στη χώρα του. Λίγο αργότερα οι Ηλείοι και οι Αιτωλοί ηττήθηκαν στη Μεσσηνία από τους Αχαιούς και το 206 π.χ. συνάπτεται ειρήνη μεταξύ Αιτωλών , Αχαιών , Μακεδόνων και Ηλείων χωρίς να μπορέσει η Ηλεία να ανακτήσει τη Τριφυλία και τον Λασιώνα. Διαβάστε περισσότερα “Η Αρχαία Ήλιδα (4)”

Φωτογραφίες από τον Αμπελώνα (Ρώμεσι) (67)

foto-1
Άποψη του Αμπελώνα (Ρώμεσι) Ηλείας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2008.
foto-2
Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στη Πλατανόβρυση , στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Από αριστερά : Θανάσης Καραγκούνης , Κώστας Β. Ζαχιώτης , Κώστας Γ. Ζαχιώτης , Ανδρέας Ζαχιώτης , Γιώργος Ντοάς , Χρήστος Ντοάς.
foto-3
Στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στα μέσα της δεκαετίας του 1960 : Νίκος Παρασκευόπουλος , Κώστας Ζαχιώτης , Διονύσης Ζαχιώτης , Ελένη Παυλοπούλου.
foto-4
Πανηγύρι στον Αμπελώνα (Ρώμεσι) , στις αρχές της δεκαετίας του 1960 , στο καφενείο του Γεωργίου Ροζή. Από αριστερά οι αείμνηστοι : Γεώργιος Τσαγκοδημητρόπουλος , Γεώργιος Ζαχιώτης , Αναστάσιος Λάγαρης , Νικόλαος Σπηλιωτόπουλος.